Actual

Mafia deșeurilor a fost luată cu asalt de mascați. Nouă județe vizate

Mafia deșeurilor a fost luată cu asalt de mascați. Nouă județe vizate
gandul.ro

În decursul zilei de azi, 18.05.2022, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj au demarat o acțiune care constă în 27 de percheziţii domiciliare în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti.

Mascații întreprind zeci de descinderi în nouă județe ale țării

Dosarul în cadrul căruia se efectuează perchezițiile se referă la colectarea şi reciclarea deşeurilor, prejudiciul creat fiind de aproximativ 4,7 milioane lei.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, efectuează astăzi, 27 de percheziţii domiciliare, în judeţele Gorj, Giurgiu, Timiş, Alba, Suceava, Neamţ, Iaşi, Olt, Dolj, Sibiu şi municipiul Bucureşti, în vederea documentării activităţii infracţionale a unor agenţi economici şi persoane fizice, care desfăşoară activităţi de colectare şi reciclare de deşeuri, potrivit unui comunicat al IPJ Gorj, scrie Agerpres.

Astfel, reprezentanţii IPJ Gorj au informat ce se întâmplă în teren.

„Percheziţiile se derulează la sediile şi punctele de lucru ale mai multor agenţi economici, precum şi la domiciliile unor persoane fizice, care, începând cu anul 2017 şi până în prezent, ar fi dezvoltat un sistem de fraudare şi inducere în eroare a operatorilor implicaţi în mecanismul de transfer al responsabilităţii stabilite în sarcina producătorilor de deşeuri din ambalaje, cauzând un prejudiciu de aproximativ 4.700.000 de lei”.

Salubritatea din Sectorul 3, amendată de Garda de Mediu

De asemenea, referitor la infracțiunea de îngropare de deșeuri, în data de 16.05.2022,  Ministerul Mediului, pe pagina sa de facebook, a făcut precizări.

„În urma unui control realizat în data de 05 mai, la stația de sortare din Sectorul 3 al Capitalei, deținută de SD3 SALUBRITATE ȘI DESZĂPEZIRE S3 S.R.L., comisarii din Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Municipiului București au identificat un teren de aproximativ 4.000 mp, aflat în incinta amplasamentului, pe suprafața căruia există indicii clare că ar fi fost îngropate deșeuri din construcții, amestecate cu deșeuri din plastic, ceramică și materiale lemnoase.

Astfel, conform prevederilor legale, comisarii de mediu au aplicat o amendă de 30.000 lei pentru funcționarea fără autorizație de mediu – actul de reglementare fiind suspendat de instanța de judecată – și au înaintat organelor de cercetare penală o plângere pentru comiterea infracțiunii de îngroparea deșeurilor.

Reamintim că, în data de 06 aprilie, Guvernul României a aprobat, la propunerea MMAP, o ordonanță de urgență prin care incendierea sau îngroparea deșeurilor au devenit infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la trei la cinci ani”.