International

Macron joacă economic! Franța se reindustrializează la scară națională

Macron Sursa foto dreamstime.com
Foto: dreamstime.com

Franța se angajează într-un vast plan de reindustrializare a țării, accelerând dezvoltarea sectoarelor viitorului, promovând ideile și inițiativele inovative, mizând pe formarea tinerelor generații în domeniile tehnologiei de vârf, totul în deplin respect pentru protecția mediului și protejarea biodiversității.

Planul național de reindustrializare, prezentat de președintele Emmanuel Macron într-o reuniune lărgită cu principalii actori a industriei franceze, șefi de întreprinderi, lideri politici, aleși locali, reprezentanți ai ONG-urilor, urmează să fie aprobat de Guvern în ședința de săptămâna viitoare.

Restart major

Reindustrializarea țării nu este un proiect nou al președintelui Emmanuel Macron, ci o ambiție asumată încă din campania electorală pentru primul său mandat. Chiar dacă nu lipsesc rezultatele politicii sale de sprijinire a domeniului IT și al digitalizării industriei, chiar dacă au fost deschise noi uzine și mii de start-up-uri, chiar dacă a crescut mult numărul noilor locuri de muncă și s-a redus șomajul, chiar dacă s-au făcut pași importanți în protecția mediului, trebuie mers și mai departe, a spus el.

Macron a promis o industrie franceză cu emisii slabe de dioxid de carbon, respectuoasă față de biodiversitate, digitală și modernă până în 2030, obiectivul principal fiind competitivitatea.

Investiții mari

700 de milioane de euro vor fi investiți în formarea profesională, în special pentru meserii ale viitorului, la toate nivelurile de studii. Educația și formarea tinerei generații vor fi tot mai bine adaptate la nevoile pieței muncii, tot mai aproape de realitățile din teren, astfel încât să șteargă treptat nevoia tinerilor de a se îndepărta de familie pentru a-și face studiile, cu cheltuieli importante de transport și cazare.

O altă măsură vizează reducerea termenelor administrative de răspuns la noile proiecte industriale. Președintele Emmanuel Macron a cerut un adevărat șoc de simplificare a procedurilor administrative ale statului care țin pe loc dezvoltarea.

Va fi creat un credit fiscal pentru industria verde și tehnologiile identificate în textele europene, precum bateriile electrice, pompele de căldură, turbinele eoliene sau panourile solare. Această măsură ar trebui să facă posibilă atragerea a 20 de miliarde de euro de investiții în Franța până în 2030.

La concurență cu China

Președintele Macron a propus acordarea de ajutoare de stat pentru producerea în Europa a bateriilor pentru mașinile electrice produse pe continent și a atras atenția că nu trebuie repetată greșeala făcută în cazul industriei fotovoltaice, care a ajuns să fie dominată acum de China. El a explicat de ce este vital pentru Europa să-și recâștige independența economică.

Emmanuel Macron: ”Reindustrializarea Franței și a Europei este o miză mare pentru a ne păstra suveranitatea. Dacă nu o vom face, vom depinde mereu de alții și vom simți acut această dependență, dacă ne vom confrunta, la un moment dat, cu o imensă tensiune geopolitică sau cu crize precum cele pe care le-am trăit. Reindustrializarea este un element-cheie pentru climat și prezervarea biodiversității, pentru coeziunea țării. Reindustrializarea este singurul mijloc de a crea proiecte noi și locuri de muncă peste tot în țară. Este un element-cheie în gândirea perspectivelor pentru clasa de mijloc și, nu în ultimul rând, este un element major pentru îmbunătățirea productivității muncii și creșterea comerțului exterior. Deci, o bătălie economică, politică, teritorială și geopolitică pentru care trebuie să intensificăm eforturile”.

Să facem totul!

În context, liderul francez a cerut o pauză de reglementare la nivel european în ceea ce privește constrângerile legate de protecția mediului. În opinia sa, țările Uniunii Europene au făcut mult mai mult decât țările de pe alte continente.

”Suntem mult în față în termeni de reglementare, în comparație cu americanii, chinezii sau orice altă putere din lume. Să punem în practică regulile decise deja. Nu trebuie să impunem noi constrângeri, pentru că vom pierde toți jucătorii industriali importanți, ceea ce presupune riscuri privind finanțarea proiectelor viitoare”, a atras atenția Macron.

În opinia sa, europenii trebuie să înceteze să mai fie consumatori ai industriei chineze și americane, ci, dimpotrivă, să își consolideze suveranitatea economică.