Țările care refuză să țină partea cuiva în războiul Rusiei din Ucraina sunt „complice” cu „noul imperialism” al Moscovei, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron în cadrul Adunării Generale a ONU, într-un discurs înflăcărat.
„Cei care tac astăzi servesc – fie împotriva voinței lor, fie în secret, cu o anumită complicitate – cauza unui nou imperialism”, a spus Macron.
În unele dintre cele mai puternice comentarii ale sale de la începutul războiului, Macron a declarat că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a marcat o „întoarcere la epoca imperialismului și a coloniilor” și a spus că lumea se confruntă cu o alegere între „război și pace”.
Unele țări au fost reticente în a condamna Rusia cu prea multă fermitate, o tendință care s-a reflectat în voturile de la ONU. În aprilie, 58 de țări, printre care India, Brazilia, Africa de Sud și Indonezia, s-au abținut în timpul votului asupra unei rezoluții de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.
Macron a declarat că va continua „dialogul” cu Rusia
Vorbind în fața delegaților din întreaga lume, președintele francez a recunoscut „sentimentul de nedreptate” resimțit de țările care au fost afectate de consecințele războiului, din punct de vedere alimentar, economic și energetic. Totuși, el a transmis, de asemenea, un avertisment ferm pentru cei care doresc să rămână într-o poziție de „neutralitate”.
„Vreau să spun lucrurile foarte clar astăzi: Cei care vor să imite lupta celor nealiniați, refuzând să se exprime clar, fac o greșeală și acest lucru va atrage o responsabilitate istorică”, a spus el, cu referire la mișcarea nealiniaților din timpul Războiului Rece.
Într-un efort de a arăta că Franța nu este indiferentă la impactul conflictului asupra țărilor mai sărace din întreaga lume, Macron a anunțat, de asemenea, în discursul său, că Franța va finanța transportul de grâu ucrainean către Somalia, în parteneriat cu Programul Alimentar Mondial al ONU.
Președintele francez însuși a fost acuzat de critici că nu susține Ucraina din toată inima, din cauza deciziei sale de a menține deschise liniile de comunicare cu Moscova, precum și a comentariilor din trecut despre faptul că nu vrea să „umilească” Rusia în mijlocul războiului.
Vorbind la ONU, Macron a declarat că va continua „dialogul” cu Rusia în efortul de „a reveni la pace”.