Copiii au reluat cursurile online. Pentru cei care vor susţine examenul de bacaluareat sau cel de evaluare naţională Ministerul Educaţiei a publicat programele din care au fost eliminate materiile din semestrul al doilea.
Luminiţa Barcari, secretar de stat pentru învătământul preuniversitar, a oferit informatii pentru RRA.
Realizator: Practic, materia din semestrul al doilea nu se va mai regăsi în subiectele de exmen. Sunt deja modele pentru aceste subiecte, doamna Barcari?
Luminiţa Barcari: Da, exact cum aţi spus şi dumneavoastră, prin Ordinul 4115 din 10 aprilie s-a aprobat revizuirea programelor de examen pentru Evaluarea Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a şi Examenul Naţional de Bacalaureat fără conţinuturi aferente semestrului al doilea al anului şcolar în curs.
Această măsură a fost agreată şi cu partenerii noştri educaţionali şi anume: reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, cadrelor didactice şi reprezntanţii Consiliului Naţional al Rectorilor, în vderea finalizării cu succes a anului şcolar 2019-2020.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a pus la dispoziţia elevilor săptămânal câte cinci teste de antrenament la fiecare disciplină de examen pentru pregătirea în această perioadă de suspendare a cursurilor. Aceste teste de antrenament sunt postate pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi sunt formulate în concordanţă cu noile programe.
Următorul set de test de antrenament va fi publicat mâine, 22 aprilie. Şi noi de fiecare dată, dacă publicăm, de exemplu, la începutul săptămânii testele la sfâşitul săptămânii publicăm şi baremul pentru fiecare, baremul de notare pentru fiecare test.
Realizator: Rezolvările acestor teste se vor regăsi şi în orele acelea care se transmit pe TVR?
Luminiţa Barcari: Exact! În cadrul programului „Teleşcoală” de pe TVR 2 şi, bineînţeles, copiii le pot urmării şi pe YouTube, profesorii care sunt voluntari – ţin să precizez acest lucru, şi vreau să le mulţumesc încă odată pentru implicarea lor în acest proiect – începând de fapt de săptămâna trecută, au început să rezolve aceste variante în cadrul orelor de la „Teleşcoală”.
Realizator: Simulări anul acesta nu se vor mai susţine nici măcar online.
Luminiţa Barcari: Nu, nu. Deja avem un ordin de ministru prin care am anulat simulările şi evaluările de la clasele II, IV,VI.
Realizator: Orele online pentru copiii car fac aceste or on-line se reiau de mânie.
Luminiţa Barcari: Exact! Şi mâine vom transmite în teritoriu anumite precizări în legătură cu aceste lecţii online pe care toate cadrele didactice ar trebui să se străduiască să le ţină, să-i ţină aproape pe copii de şcoală până la reluarea cursurilor.
Realizator: Cum va arăta şcoala după acastă criză, doamna Barcari?
Luminiţa Barcari: Vă daţi seama, după o absenţă îndelungată din şoală va fi un efort atât din partea cadrelor didactice, cât şi din partea elevilor pentru a intra într-o stare de normalitate, chiar dacă la multe discipline profesorii au ţinut legătura cu elevii online nu se poate compara cu activitatea din clasă. Şi ştiu că toţi dorim să ne reîntoarcem la şcoală. Este interacţiunea aceasta pe care o are elevul cu cadrul didactic, elevii între ei, deci colectivele de elevi. Ştiu că ne dorim cu toţii acest lucru, dor din păcate trebuie să mai aşteptăm puţin.
Realizator: Nu se ştie deocamdată cât. Abia după 15 mai ne putem gândi încă odată când s-ar putea deschide şcoala.
Luminiţa Barcari: Exact! Până pe 15 mai ştim sigur că vor rămâne în continuare suspendate cursurile, după data de 15 mai, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi de hotărârea Comandamentului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vom reîncepe cursurile, pentru că la un moment dat trebuie să reluăm cursurile şi trebuie să ajungem la finalizarea lor. În niciun caz nu îngheţăm anul şcolar şi bineînţeles că avem variante de lucru pentru toate examenele naționale.
Realizator: În acest moment, care este cel mai bun sfat pe care ar trebui să îl urmeze elevii și profesorii în această perioadă?
Luminiţa Barcari: Bineînțeles, așa cum s-a propagat în mediul online, în mass-media, trebuie să stăm acasă, să avem răbdare, să încercăm să lucrăm cât mai mult online, bineînţeles, să respectăm şi timpii de lucru, adică să nu obosim elevii, să ținem cont de vârsta lor, de…, că unii se vaită că lucrează prea mult, alții spun că nu prea lucrează. Deci să găsim un echilibru în toate, şi în învăţarea online…
Realizator: E clar…
Luminiţa Barcari: Da…
Realizator: E clar că nu fac mișcare niciunii, nici profesorii, nici elevii, şi aici va trebui rezolvată această situaţie după ce trece criza.
Luminiţa Barcari: Da, sperăm că, eu știu, acasă, fiecare în căsuța lui mai face și mișcare ,pentru că după acestei sărbători, vă daţi seama că ne-am dat puţin peste cap și cu dieta, și cu alte probleme, eu știu.
Realizator: Vă mulțumesc foarte mult, doamna Luminița Barcari! Vă așteptăm cu vești bune și să sperăm că vor reveni copii la școală, în siguranță, când se va putea și se vor da examenele cu succes anul acesta.
Luminiţa Barcari: Indiferent de perioada când se va hotărî reînceperea cursurilor, acest an școlar va fi finalizat cu certitudine. Eu vă mulţumesc pentru invitaţie şi vreau să urez toate cele bune colegilor mei, cadrelor didactice și tuturor elevilor!
Realizator: Invitata rubricii „Subiectul zilei” de astăzi a fost doamna Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar.