Lifestyle

Lumea s-a dat peste cap. Fenomen extrem de ciudat în Sahara. Explicațiile specialiștilor

Lumea s-a dat peste cap. Fenomen extrem de ciudat în Sahara. Explicațiile specialiștilor

Cea mai fierbinte zonă de pe Glob, deșertul Sahara este acoperit de zăpadă, iar dunele sunt de nerecunoscut.

Potrivit specialiștilor, acest fenomen extrem de rar a fost provocat din cauza încălzirii globale. Începând de la mijlocul secolului al XIX-lea, Planeta înregistrează o multiplicare a evenimentelor meteo extreme în diverse locuri din lume, precum canicule, inundaţii sau uragane.

Iată, acum au apărut și ninsorile în deșert.

Deșertul Sahara a fost lovit de un val de frig, care a adus temperaturi sub zero grade și ninsoare. Ultima dată când a căzut zăpadă în aceste locuri a fost acum trei ani.

Motivul a fost anticiclonul, care, deplasându-se în sensul acelor de ceasornic din Asia Centrală, a înghețat și a format zăpadă.

Este a patra oară în ultimele decenii,  în 1979, 2017, 2018 şi acum, în 2021, când dunele sunt acoperite cu zăpadă.

A NINS în deșertul SAHARA! Imagini incredibile! - Evenimentul Zilei

Explicațiile specialiștilor

Climatologul Roxana Bojariu a explicat cauzele acestui eveniment. „Datorită circulațiilor de tip Nord-Sud, cum sunt acum în mare parte din emisfera nordică, avem pătrunderi de aer rece dinspre Arctica, în același timp cu pătrunderi de aer cald în Arctica, pentru că în Arctica avem acum zone cu temperaturi foarte mari. Avem o perturbație în circulația în jurul Polului Nord, care nu este doar la sol, este și în atmosfera foarte înaltă, de la 10 kilometri până la 30 de kilometri. Această perturbație favorizează pătrunderile pe direcția Nord-Sud. Și atunci ai regiuni învecinate în care fie ai temperaturi foarte scăzute, cu temperaturi foarte ridicate pentru perioada din an respectivă. Vorbim de așa-numitul fenomen al oscilației arctice și încă suntem pe faza negativă a oscilației arctice”, a declarat Roxana.

„Mecanisme naturale de forţare”

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dorit să determine în ce proporţie acest fenomen al încălzirii climatice este provocat în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră asociate activităţilor umane şi cât de „mecanisme naturale de forţare”.

Oamenii de știință spun că ar fi vorba despre trei scenarii: în primul, aerosolii sunt singurii factori care contribuie la încălzire climatică, în al doilea, sunt considerate doar mecanismele naturale de forţare, iar în al treilea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt luate în calcul.

Aceştia au ajuns la concluzia că activitatea umană a contribuit la încălzirea globală de la nivelul de 0,9 grade Celsius la 1,3 grade Celsius, o estimare în concordanţă cu încălzirea din prezent, potrivit romaniatv.net