Regimul dictatorial din Belarus este singurul din Europa care încă aplică pedeapsa capitală, condamnații fiind executați prin împușcare. În urma unui decret publicat astăzi, cei care sunt acuzați de „tentativă de act terorist” riscă pedeapsa cu moartea. Această măsură este introdusă pentru pedepsirea și descurajarea oricăror încercări de opunere în fața regimului de la Minsk.
Lukaşenko, decizie extremă în lupta cu opozanții regimului. A fost introdusă pedeapsa cu moartea pentru tentativă de act terorist
Se pare că acest decret vizează numeroşi militanţi ai opoziţiei, printre care liderul opoziţiei aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia:
„Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat legea ce prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentativă de act terorist”, potrivit agenţiei RIA Novosti, în condiţiile în care până acum doar cei care au comis un astfel de act erau pasibili de execuţie, scrie AFP, citată de Agerpres.
Potrivit agenţiei de presă Interfax, textul relevă că nicio „pregătire sau tentativă” de crimă nu este pasibilă de pedeapsa cu moartea, exceptând cele calificate drept „teroriste”.
După ampla mişcare de contestare din 2020 împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, numeroşi opozanţi au fost inculpaţi şi arestaţi pentru tentativă sau pregătire de act terorist.
Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, aflată în exilul din Lituania, ar fi vizată de această decizie, scrie AFP. În martie anul trecut, procurorii din Belarus au acuzat-o pe Tihanovskaia de „pregătire de acte de terorism ca parte a unui grup organizat”.
În plus, pedeapsa cu moartea poate fi aplicată în caz de complot pentru asasinarea unei persoane publice.
Legea privind pedeapsa cu moartea va intra în vigoare la 10 zile de la publicare
După alegerile prezidenţiale din 2020, în timpul cărora Tihanovskaia a avut parte de un sprijin popular surprinzător, mobilizând mulţimi imense pentru a denunţa un scrutin fraudat în favoarea lui Lukaşenko, autorităţile belaruse au declanşat represiuni considerabile, arestând sute de persoane şi forţând la exil lideri ai opoziţiei sau simpli manifestanţi.
Numeroase personalităţi ale mişcării protestatare au fost condamnate la pedepse grele cu închisoarea, ONG-uri şi mass-media independente au fost interzise şi acuzate de extremism.