Există lucruri, întâmplări și fapte mai puțin cunoscute despre Orientul Mijlociu. O serie de curiozități au ieșit la iveală după trecerea timpului, iar imaginile care însoțesc poveștile incredibile sunt, de asemenea, inedite și surprinzătoare.
Lucruri mai puțin știute și întâmplări bizare cu și despre Orientul Mijlociu. Curiozități surprinzătoare și imagini inedite
Prima istorie interesantă, dar și bizară, în același timp, este aceasta: În anul 1963, un bărbat din Turcia a dărâmat un perete din casa unde trăia și a găsit astfel un întreg sistem de tuneluri, uriaș și complex.
El redescoperise de fapt un întreg oraș antic, subteran, cunoscut sub numele – Derinkuyu. Pe vremea când exista în locul respectiv viață, se crede că orașul găzduia până la 20.000 de oameni și avea toate facilitățile obișnuite întâlnite și în alte complexe subterane de același gen.
A doua poveste, terifiantă de această dată: În 2002, un incendiu la o școală de fete din Mecca, Arabia Saudită, a ucis 15 fete. S-a sugerat că moartea lor s-a datorat implicării „poliției religioase”, care le-a împiedicat pe tinerele fete să părăsească clădirea deoarece ele nu purtau ținuta islamică corespunzătoare.
Al treilea caz: Trei bărbați din Yemen se spune că ar fi încercat să dea în judecată NASA pentru invadarea planetei Marte, susținând că au moștenit-o de la strămoșii lor cu 3.000 de ani în urmă.
Interesant în acest caz este faptul că toți trei aveau aceeași credință – Trei Doamne și toți trei!
Știați că există un sat unde oameni vorbesc prin fluierat?
Iată că da: În satul Kuskoy din Turcia, oamenii vorbesc între ei folosind un limbaj fluierat care poate fi auzit de la o distanță de până la 800 de metri.
Alt caz: În 1993, acoperământul de aur al Domului Stâncii din Ierusalim a fost renovat în urma unei donații de 8,2 milioane de dolari. Banii au fost oferiți de regele Hussein al Iordaniei, care a vândut una dintre casele sale din Londra pentru a finanța cele 80 de kilograme de aur necesare.
Evoluție și modernism: În 1983, dezvoltatorii din Arabia Saudită au dărâmat fortăreața Ajyad, o fortăreață turcească veche de secole, care a fost folosită cândva pentru a proteja Mecca și Kaaba de invadatori și bandiți, pentru a construi un complex hotelier: Megahotel.
Curiozitate extravagantă: În timp ce la noi sunt aproape gratuite, în Dubai, însă, plăcuțele de înmatriculare sunt cumpărate și vândute pentru mai mult de 14 milioane de dolari pentru a arăta statutul, 1 fiind cel mai dorit, apoi 2 și așa mai departe.
Incredibil, dar adevărat: O gură de aerisire a gazelor naturale din Irak, cunoscută sub numele de Focul etern, arde continuu de peste 4.000 de ani și este menționată de Herodot, Plutarh și în Cartea lui Daniel din Vechiul Testament.
Unde este cel mai ”extraterestru” loc de pe Pământ
Din cauza izolării sale, o treime din viața vegetală de pe insula Socotra (Yemen) nu se găsește nicăieri altundeva pe planetă. Ținutul acesta a fost descris ca fiind „cel mai extraterestru loc de pe Pământ”.
Exclus: Nimeni nu își poate declara falimentul în Dubai. Astfel, oamenii își abandonează mașinile sport exotice în parcarea aeroportului în timp ce fug. Aproximativ 2.000 până la 3.000 de mașini, inclusiv Ferrari, Porche, Land Rover și Mercedes, sunt abandonate în fiecare an în deșert, acesta fiind singurul lucru pe care cei care rămân fără bani îl pot face.
Trist, dar adevărat: Până la 95% din structurile istorice din orașul Mecca au fost demolate în ultimele trei decenii. Multe dintre aceste situri aveau o vechime de peste 1000 de ani și multe dintre ele erau legate de viața și vremurile profetului Mahomed și ale oamenilor săi.
Trist, pentru că noul ia locul vechiului. Încet, încet, din trecut rămân doar însemnele din cărți și manualele de istorie.
Și apropo de cărți: În Egiptul antic, orice carte găsită pe navele care intrau în port era adusă imediat la biblioteca din Alexandria și copiată. Originalul era păstrat în bibliotecă, iar copia era returnată proprietarului.
Nou: Universitatea de Știință și Tehnologie Regele Abdullah, deschisă în 2009, este primul campus universitar mixt din Arabia Saudită. Poliția religioasă nu operează la fața locului, iar femeile au voie să se amestece liber cu bărbații și să conducă vehicule în campus și nu li se cere să poarte văl.
O idee pacificatoare: Există o orchestră de tineret numită West-Eastern Divan Orchestra, formată din muzicieni israelieni și palestinieni de top, care promovează pacea în Orientul Mijlociu.
Și nu în ultimul rând, Qatar, un stat deșertic, își propune să cultive până la 70% din propriile legume până în 2023, grație lansării unui nou sistem agricol care nu are nevoie de sol și care reciclează apa de irigare.
Proiectul-pilot a fost deja „un mare succes” și s-a adaptat bine la condițiile de cultivare dure din Qatar. Exemplele ar putea continua, dar ne oprim deocamdată aici.
Foto și sursa: wikipedia/pinterest