Lifestyle

Lucruri absolut interzise în Vinerea Mare! Atenție, cine nu respectă aceste datini va avea ghinion tot anul

Ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce este cunoscută de creștini drept Vinerea Mare. De asemenea, aceasta este însoțită de multe obiceiuri care variază de la o zonă la alta.

Potrivit superstițiilor, tot ceea ce întreprinzi în Vinerea Mare nu va merge bine și vei avea un an fără noroc, deci, creștinii nu au voie să muncească în această zi sfântă.

Lucruri interzise în Vinerea Mare

Pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri, nu este indicat să spălați, să coaseți, să gătiți sau să efectuați alte treburi casnice.

De asemenea, se spune că a vopsi ouă în Vinerea Mare aduce ghinion. Poți colora ouă doar sâmbătă, dacă nu ai făcut-o deja în Joia Mare. Mai mult, în această zi nu este permisă sacrificarea  de animale sau de păsări.

Pentru că Mântuitorul a fost bătut cu urzici, consumul de urzici este interzis în Vinerea Mare. Pentru că buzele lui Iisus au fost acoperite cu oțet atunci când a cerut apă, este la fel de rău să ingerăm oțet. Un alt mit susține că a te tunde în această zi aduce ghinion.

Tradiția susține că persoanele care respectă aceste restricții vor fi protejate de amenințări și boli.

În această zi, femeile se abțin de la a umple borșul ca nu cumva Cel Rău să facă baie în el, de la a coace pâine sau orice altceva ca nu cumva să ardă mâinile Maicii Domnului, de la a coase ca nu cumva să orbească și de la a țese, de la a spăla ca nu cumva să o supere pe Sfânta Vineri.

Activități permise în Vinerea Mare

Pentru  sănătate, este indicat să se respecte un post negru în Vinerea Mare, rămânând fără mâncare și fără lichide.

Deoarece doamnele în vârstă posteau în Vinerea Neagră și luau anaforă de la biserică la Prohodul de seară, această zi este cunoscută și sub numele de Vinerea Seacă.

Potrivit site-ului crestinortodox.ro, Sfântul Epitaf se pune pe masa din mijlocul bisericii după ce Prohodul Domnului a fost cântat de trei ori de întregul cor.

După ritual, doamnele vizitează mormintele, aprind lumânări și își exprimă durerea pentru cei decedați. Era obișnuit ca preotul să distribuie florile, despre care se credea că sunt benefice pentru vindecare, după slujbă.

Morții aflau de zilele de mare sărbătoare ce aveau să vină, de la credincioșii care mergeau spre casă cu lumânări aprinse în mâinp. Aceștia făceau trei ture în jurul casei, se rugau, formau o cruce din lumânarea aprinsă în cei patru pereți sau pur și simplu la ușa de la intrare și păstrau lumânarea pentru momentele dificile. În popor se zice că  dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi prosper; dacă nu, nu va fi.

Unii oameni cred că, dacă fac trei dușuri reci în această zi, vor rămâne sănătoși tot anul. Tot în această zi, femeile afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori în zori, pentru a ține departe de casă și de pomi gândacii și dihănii, potrivit Creștin Ortodox.