Lucian Duță, fostul șef al Casei de Sănătate, şi membru al Partidului Democrat a fost condamnat definitiv azi la 6 ani cu executare pentru că a luat mită pentru implementarea cardului de sănătate, potrivit minutei de ședință. Sentința a fost pronunțată de Curtea de Apel București.
Up Date. Poliția București a transmis că medicul Lucian Duță s-a predat la Secţia 2 Poliţie, se află în custodia poliţiştilor, și urmează a fi încarcerat”.
Lucian Duță, fostul șef al Casei de Sănătate, condamnat definitiv la 6 ani cu executare. Nu a avut noroc cu prescripția faptelor
Fostul şef al Casei de Sănătate, Lucian Duță, care fusese condamnat în primă instanță tot la 6 ani de închisoare, a formulat în luna mai o cerere pe care a depus-o la Curtea de Apel București, în care solicită repunerea pe rol a procesului, invocând decizia Curții Constituționale a României privind prescripția faptelor.
Dupa sirul de hotarari sanatoase prin care instantele au aplicat Deciziile CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia, iata ca a venit si o prima solutie de condamnare pentru fapte prescrise. Judecatoarele Daniela Panioglu si Alina Nadia Gulutanu de la Curtea de Apel Bucuresti au dispus luni, 25 iulie 2022, condamnarea fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, chirurgul Lucian Duta, la 6 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita, conform Luju.ro.
Problema este ca solutia de condamnare a fost pronuntata pentru o fapta prescrisa. Astfel, pretinsa luare de mita ar fi avut loc in perioada 2010-2012. Conform art. 289 din Codul penal, luarea de mita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani. Potrivit art. 154 alin. 1 lit. c) din Codul penal termenul de prescriptie este de “8 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani”.
Practic, avand in vedere ca presupusa luare de mita ar fi fost comisa in 2010-2012, ea s-a prescris in 2020.
Duță a solicitat repunerea pe rol
De altfel, Lucian Duta a solicitat repunerea cauzei pe rol dupa aparitia Deciziei CCR 358/2022, care a reconfirmat Decizia CCR 297/2018 privind prescriptia, in vederea pronuntarii unei solutii de incetare a procesului penal, tocmai pe motiv ca fapta de care a fost acuzat s-a prescris. Nici macar efectuarea unor acte de procedura in dosar inainte de Decizia CCR 297/2018 nu poate justifica o teorie conform careia prescriptia a fost intrerupta, intervenind astfel prescriptia speciala, intrucat cursul prescriptiei nu poate fi intrerupt printr-o solutie legislativa neconstitutionala, asa cum au stabilit deciziile CCR din 2018 si 2022 in legatura cu art. 155 alin. 1 Cod penal. Iar in acest context, trebuie amintit ca au existat instante care au demonstrat ca prescriptia speciala (care intervine prin intreruperea cursului prescriptiei) nu a existat incepand cu 2014, data intrarii in vigoare a noului Cod penal, caci ea nu poate functiona in baza unor solutii legislative neconstitutionale, informează luju.ro.
Există şanse mari ca hotărârea judecătoarelor Daniela Panioglu şi Alina Guluţanu să fie desfiinţată în calea contestaţiei în anulare, tocmai pe motiv că Lucian Duţă a fost condamnat pentru o fapta prescrisă
In final, trebuie spus ca judecatoarele Panioglu si Gulutanu, desi au admis apelul lui Lucian Duta si au rejudecat in fond, au mentinut pedeapsa pronuntata de Tribunalul Bucuresti.
Foarte interesant este ca DNA nu a formulat apel, desi in toate dosarele importante cere cat mai multi ani de inchisoare, caz care ne facem sa ne intrebam daca nu cumva deznodamantul din acest dosar era cunoscut inca de cativa ani. Mai ales ca Lucian Duta a acuzat implicarea unor importanti generali din SRI in afacerea pentru care a fost trimis la inchisoare. In plus, intregul dosar imptriva lui Lucian Duta a fost constituit pe vaza denunturilor unor condamnati si inculpati, iar acuzatiile formulate s-au bazat pe declaratiile facute inclusiv de Irina Socol, fosta sefa a companiei Siveco, un personaj folosit de DNA si in alte dosare, dupa cum se cunoaste, mai scrie Luju.ro.
În decembrie 2018, DNA l-a trimis în judecată pe Lucian Duță pentru luare de mită în formă continuată
Fostul șef al CNAS este acuzat că a primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), potrivit rechizitoriului DNA.
Duţă a primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-a primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.
Fostul pedelist a primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România, au susținut procurorii DNA.
Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă a cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.
Fostul preşedinte al CNAS ar fi pretins comisionul de 10%, susţinând că este nevoie de obţinerea unui „sprijin politic” pentru proiectele CNAS şi a invocat relaţia pe care o avea cu preşedintele Traian Băsescu.
Despre banii primiţi mită, Duţă a pretins că a vrut să construiască o clinică medicală, însă până la urmă a investit într-o clădire de pe strada Jean Monet din Bucureşti, pe care a vrut să o închirieze Ambasadei Egiptului, au mai susținut procurorii.