Actual

Lucian Bode: România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale

Lucian Bode: România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale
FOTO: Facebook MAI

„România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre”. Este declaraţia ministrului de Interne, Lucian Bode făcută în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Spania şi unde s-a întâlnit cu omologul său, Fernando Grande Marlaska Gómez.

Lucian Bode: România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale

Lucian Bode a declarat că a abordat împreună cu omologul său temele europene de interes comun, precum azilul şi migraţia, gestionarea frontierelor externe şi aderarea României la spaţiul Schengen.

”Cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, am subliniat în cadrul discuţiilor cu omologul meu aşteptările noastre în ceea ce priveşte existenţa unui echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE, respectiv drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre. Spania este unul dintre principalii noştri susţinători şi un partener de încredere în plan european şi contăm în continuare pe sprijinul ei, reconfirmat şi de această dată”, a arătat ministrul.

Într-un interviu acordat ziariştilor de la El Pais, Lucian Bode s-a declarat mulţumit de sprijinul Spaniei acordat ţării noastre.

„Am văzut încă o dată angajamentul deplin al Spaniei față de ceea ce reprezintă o prioritate pentru țara mea. Aspirația noastră este una legitimă, deoarece îndeplinim din plin criteriile tehnice”, a declarat Bode, adăugând că deşi evaluările au fost unele pozitive „cetățenii noștri încă nu au dreptul de a călători fără controale”.

„România respectă acquis-ul Schengen și contribuie cu eforturile sale la acțiunea solidă a arhitecturii de securitate a Uniunii Europene, dar nu se bucură de beneficiile corespunzătoare. Rolul esențial pe care țara mea îl joacă în această arhitectură de securitate trebuie să fie recunoscut și nu putem continua în această situație nefirească și nedreaptă”, a mai declarat ministrul de Interne.

Întrebat cum comentează faptul că România este considerată nucleul traficului de persoane în Europa, Lucian Bode a declarat că nu există soluții unice, ci soluții comune.

„Este adevărat că România este o țară de origine [a traficului]. În fața acestei situații, așa cum i-am spus omologului meu spaniol, nu există soluții unice, ci soluții comune care trebuie aplicate în coordonare între țările de origine și de destinație. În România, am modernizat sistemul și legislația împotriva traficului de persoane și avem rezultate. Dovada este că ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA a trecut țara noastră la nivelul doi, după ce a rămas foarte mulți ani la niveluri mai puțin bune. Interesele rețelelor de crimă organizată au fost, de asemenea, stimulate de agresiunea militară rusă în Ucraina, deși organizațiile de trafic de persoane din această țară către Occident existau înainte de acest război absurd, iar Ucraina era deja al cincilea cel mai mare stat sursă pentru persoanele vulnerabile traficate către Occident”.

Ne preocupă siguranţa frontierelor europene şi a cetăţenilor noştri

Lucian Bode a mai declarat că „ne preocupă siguranţa frontierelor europene şi a cetăţenilor noştri, iar cooperarea noastră întăreşte şi încurajează lupta împotriva fărădelegii”.

”Dialogul în domeniul afacerilor interne este excelent şi se desfăşoară la toate nivelurile. Împărtăşim aceeaşi viziune cu privire la importanţa combaterii criminalităţii sub toate aspectele ei şi suntem pe deplin implicaţi în îndeplinirea acestui deziderat. Specificul cooperării româno-spaniole este legat inclusiv de cetăţenii români care trăiesc în această ţară. Este necesar să avem o foarte bună cooperare pentru a veni atât în sprijinul cetăţenilor români care trăiesc în această ţară, cât şi al autorităţilor spaniole şi al cetăţenilor spanioli care au avut o contribuţie substanţială la integrarea compatrioţilor noştri”, a afirmat Bode.

Problema dublei cetăţenii, un aspect deosebit de important

Ministrul de Interne a menţionat că problema dublei cetăţenii a fost de asemenea adusă în atenţia omologului său.

”Este un aspect deosebit de important pentru comunitatea noastră şi menţionez că am adus în discuţie acest aspect în spiritul bunei colaborări şi al valorilor noastre comune. Pe această cale, doresc să le mulţumesc partenerilor spanioli pentru spiritul ospitalier şi de apreciere manifestat faţă de comunitatea românească din Regatul Spaniei”, a afirmat el.

Combaterea traficului de persoane, a traficului de droguri, esenţiale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii

Potrivit ministrului Lucian Bode, în cea ce priveşte cooperarea poliţienească, aceasta este esenţială pentru prevenirea şi combaterea eficientă a infracţionalităţii.

”Am discutat în cadrul întrevederii despre operaţiunile comune desfăşurate şi participarea poliţiştilor români în Echipe Comune de Anchetă ce au vizat combaterea traficului de persoane, a traficului de droguri, a traficului de autoturisme, a spălării de bani sau a infracţiunilor informatice în care au fost implicaţi cetăţeni români şi spanioli. Avem cadrul juridic necesar care ne permite continuarea cooperării eficiente deja existente între structurile de profil din cele două ministere şi ne dorim să continuăm în aceleaşi coordonate”, a spus Bode.