Dragoș Damian a mai precizat că ceea ce se întâmplă acum este ironic, având în vedere că ”multe fabrici să fi decis cu câteva luni în urmă, când au început scumpirile, să treacă la contracte fixe la piața liberă.”
”Ironia face ca multe fabrici să fi decis cu câteva luni în urmă, când au început scumpirile, să treacă de la contracte fixe la piața liberă, ascultând de autorități în loc să asculte de furnizori, care au dat atunci recomandarea corectă: “luați acum și așa, va fi mai rău”.
Acum, o altă ironie face ca unii operatori industriali să fie notificați despre creștere deși au contracte fixe pentru încă o perioada lungă.
Dragoș Damian: Aceasta scumpire va genera o reacție inflaționistă incredibilă, greu de anticipat
Acesta a avertizat cu privire la faptul că unii români vor avea de plată mai mult pentru energia electrică, în timp ce companiile vor avea ”impact în profitul realizat”.
Mai mult decât atât, directorul general Terapia Cluj spune că este posibil ca unele multinaționale să regândească ”operațiunile din România”.
”Unii operatori vor “transfera”tarifele mai mari catre clienti crescand preturile, daca cererea o va permite, alti vor avea impact in profitul realizat, ceea ce inseamna si mai putini bani pentru veniturile bugetare din impozit. Poate ca unii antreprenori vor inchide, neputand absorbi o dublare de tarif. Poate ca unele multinationale vor regandi operatiunile din Romania, din cauza cresterilor costurilor de productie odata cu dublarea tarifului la utilitati, la care se adauga si asteptata crestere a salariului minim.”, spsune acesta.
Apel către principalul partid de guvernare
Dragoș Damian a precizat că face ”acest apel către principalul partid aflat la guvernare, care va rămâne la guvernare, pentru că operatorii industriali nu reușesc să înțeleagă o serie de lucruri simple”. Directorul general Terapia Cluj continuă prin a preciza care sunt aceste lucru simple.
”Cum se poate dubla practic in nici sase luni pretul la energia electrica, unde sunt agentiile de control? Unii spun ca a crescut cererea dupa pandemie, dar este imposibil ca cererea sa fie mai mare decat era in 2019, cand eram la sub 250 lei / MWatt. Altii spun ca suntem victima colaterala a jocurilor est-vest. Altii spun ca cresterea violenta va fi sursa pentru plata compensatiilor pentru consumatorul vulnerabil – au fost deja declaratii ca plata se va face din castigurile furnizorilor care iata, le obtin prin dublarea tarifelor industriale;
Nu mai exista de loc energie “Made in Romania”? Avem carbune, apa, gaz, petrol, unde sunt, cum pot fi optimizate chiar si tranzitoriu si chiar si cerand acordul UE, pana intra banii pentru Green Deal si avem trecere la energie neconventionala?
De ce atunci cand eram pe contracte fixe am fost incurajati de autoritati sa mergem in piata libera, unde “competitia va regla preturile”?
Și nu in ultimul rand, unde se va ajunge? La 1000 lei / MWatt – repet, de aproape 4 ori pretul din 2019 – putem usor anticipa o inflatie anualizata de 7-8%.”, este mesajul acestuia, postat pe Facebook.