Diplomaţia rusă a avertizat statele membre ONU că un vot favorabil sau o abţinere vor fi privite ca un „gest neprietenos” care va avea consecinţe asupra relaţiilor bilaterale.
93 de state au fost „pentru” excluderea Rusiei, 24 s-au pronunțat „împotrivă”, iar 58 s-au abținut!
În timpul unei sesiuni desfășurate la New York, miercuri, Adunarea Generală a ONU a decis suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, din cauza gravelor încălcări ale dreptului omului. Această decizie a venit după publicarea imaginilor cu masacrul din orașul Bucea, și alte regiuni din zona capitalei Kiev, potrivit informațiilor Reuters.
Formată din 193 de membri, Adunarea Generală și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la criza actuală a drepturilor omului și la criza umanitară din Ucraina”, în special cu privire la rapoartele privind încălcările drepturilor omului de către Rusia.
Rezultatul votului de joi din cadrul Adunării Generale a fost: 93 de state au fost „pentru” excluderea Rusiei, 24 s-au pronunțat „împotrivă”, iar 58 s-au abținut. Pentru suspendarea Rusiei din Consiliu, Adunarea Generală avea nevoie de un vot favorabil din partea a două treimi din membrii săi.
În pofida presiunilor exercitate în ultimele zile de Moscova pentru ca ţările să voteze împotrivă, mai multe state africane, printre care Africa de Sud şi Senegal, au ales să se abţină. Brazilia, ca şi Mexicul şi India, toate aceste trei state fiind în prezent membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, au adoptat aceeaşi poziţie de abţinere.
Printre țările care au votat pentru suspendarea Rusiei se numără SUA, statele UE, Marea Britanie și, bineînțeles, Ucraina. China, Siria și Belarus s-au numărat printre statele care au votat împotriva moțiunii. Iar India, Egiptul și Africa de Sud, printre națiunile care s-au abținut.
O singură ţară a fost suspendată până acum din Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Este vorba de Libia, suspendată în 2011, sub regimul Muammar al-Gaddafi. Spre deosebire de Rusia, Libia nu era membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.