Nicola Sturgeon va anunța al doilea vot pentru independența Scoției, sfidând Westminster.
Marea Britanie se îndreaptă către o nouă criză constituțională, în timp ce prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, se pregătește să schițeze planurile pentru un al doilea vot privind independența Scoției – cu sau fără acordul lui Boris Johnson.
Într-un discurs de 20 de minute adresat parlamentarilor din Holyrood (parlamentul scoțian), marți, Sturgeon își va prezenta modul în care va fi organizat al doilea referendum, promițând să continue chiar dacă guvernul britanic al lui Johnson nu-și va acorda consimțământul.
Primul sondaj din 2014, în care partea pro-uniune a triumfat cu 55%, față de 45%, a urmat decizia prim-ministrului de atunci, David Cameron, de a-i înmâna temporar lui Holyrood puterea de a organiza un referendum. De data aceasta, nu se va primi un astfel de acord din partea Westminster.
După ce partidele pro-independență au câștigat majoritatea locurilor la alegerile din Holyrood de anul trecut, Sturgeon a susținut că guvernul ei are acum un mandat pentru a organiza un nou vot. Ca răspuns, Johnson și miniștrii Marii Britanii au subliniat declarațiile naționaliste din 2014 conform cărora primul referendum ar fi un eveniment „o dată la o generație” și spun că misiunea actuală a lui Sturgeon ar trebui să fie diminuarea crizei costului vieții.
Un oficial din guvernul Marii Britanii a declarat că poziția sa față de un alt referendum nu se va schimba.
Cea mai așteptată parte a discursului lui Sturgeon se va referi, așadar, la modul în care guvernul ei intenționează să organizeze un referendum chiar dacă Westminster nu își dă acordul.
Într-o conferință de presă de la începutul acestei luni, Sturgeon a subliniat că orice efort de a organiza un referendum trebuie făcut „într-o manieră legală” – o referire la opinia larg răspândită conform căreia fie guvernul Regatului Unit, fie un cetățean privat ar da în judecată guvernul scoțian dacă ar încerca să organizeze un referendum împotriva voinței Westminster.
„Poate că în loc de un „referendum privind independența”, proiectul de lege s-ar referi la a cere poporului Scoției un mandat pentru a deschide negocierile de independență cu Regatul Unit”, a scris Ciaran Martin în Sunday Times. El a adăugat că o astfel de măsură „ar putea avea o șansă mai mare în instanță”.
Unii sindicaliști au spus clar că ar boicota orice sondaj consultativ, indiferent de legalitatea acestuia. Având în vedere că octombrie 2023 este data aleasă de Sturgeon pentru un nou referendum, o bătălie în instanță pare inevitabilă.