Începând cu data de 7 iulie 2022, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât a majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, conform celor scrise în Comunicatul BNR, publicat pe bnr.ro.
Aceasta este cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii ani. De asemenea, nivelul ratei dobânzii de politică monetară stabilită miercuri, 07 iulie 2022, de Banca Națională a României (BNR) este cea mai mare din august 2013 până în prezent.
De asemenea, se majorează rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și crește dobânda la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu acceasși data, respectiv 7 iulie 2022.
Totodată, BNR, potrivit comunicatului publicat pe bnr.ro, a mai decis următoarele:
- păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară
- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Care a fost evoluția ratei dobânzii în acest an
Pe parcursul anului 2022, rata dobânzii a avut următoarea evoluție, potrivit bnr.ro:
- 11 ianuarie – dobânda cheie a crescut de la 1,75 la 2
- 10 februarie – dobânda cheie a crescut de la 2 la 2,50
- 6 aprilie – dobânda cheie a crescut de la 2,50 la 3
- 11 mai – dobânda cheie a crescut de la 3 la 3,75
Ce este rata dobânzii de politică monetară
Rata dobânzii de politică monetară (RPM) reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă și este o parte a Politicii Monetare a Băncii Naționale, conform financialmarket.ro.
Politica monetară a unei bănci centrale influențează cantitatea de monedă aflată în circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață și a altor indicatori în vederea realizării obiectivelor politicii economice. Rata dobânzii de politică monetară influențează în mod direct cantitatea de moneda aflată în circulație.