International

Londra. Forțele britanice au intrat în celula tech a unor oligarhi ruși. Operațiunea ridică semne de întrebare

Londra. Forțele britanice au intrat în celula tech a unor oligarhi ruși. Operațiunea ridică semne de întrebare
BBC

„Mascații” britanici de la National Crime Agency (NCA) au descins, pe 17 mai, într-o „celulă de lux” a oligarhilor ruși, relatează BBC, iar misiunea a fost realizată de noul departament intitulat „Celula K”.

Forțele britanice au intrat în „palatul tech” al unor oligarhi ruși

Locuința care se întinde pe o suprafață de 650 de metri pătrați, situată într-unul dintre cele mai bogate cartiere din Londra – avea șapte dormitoare cu baie proprie pe trei etaje, un lift intern, un pian cu coadă transparent în salon și un garaj subteran cu acces privat. Ofițerii care au efectuat raidul au observat, de asemenea, că ușile interioare nu aveau mânere – acestea erau, ca aproape toate celelalte elemente din proprietate, controlate electronic, titrează jurnaliștii BBC.

Nu vor să le dezvăluie identitatea

Ținta nu era proprietarul clădirii- chiar dacă proprietarul este unul dintre oligarhii ruși sancționați de Marea Britanie. Ținta era o persoană nominalizată într-un raport informativ primit de NCA. În conturile acestui individ apăruseră peste noapte, fără sursă de proveniență, aproape jumătate de milion de lire sterline.

Inițial, s-a suspectat că menajera e, de fapt, spălătorul de bani al rușilor, dar investigațiile ulterioare au indicat un membru al familiei, titrează BBC, menționând că legiuitorii britanici nu vor să dezvăluie identitatea persoanelor vizate.

 „K-Cell”, explicată:

„K” vine de la cleptocrație, adică atunci când conducătorii își folosesc puterea pentru a fura resursele țării lor.

Misiunea agenților din K Cell este, după cum spun ei, de a „introduce fricțiuni” – în viața oligarhilor sancționați, oameni de afaceri super-bogați apropiați de Kremlin. BBC a avut acces exclusiv la activitatea echipei.

Mai mult de 1.000 de persoane au fost sancționate de guvernul britanic, inclusiv un val de nume noi în urma invaziei din Ucraina din februarie. Deși nu toți au legături substanțiale cu Marea Britanie, rușii care au bunuri aici le vor găsi înghețate.

Activele nu sunt confiscate în mod oficial de către stat, dar nu pot fi folosite decât dacă persoana respectivă primește o licență specială de la Trezorerie- cum a fost cea oferită clubului de fotbal Chelsea, deținut de Roman Abramovici, înainte de vânzarea acestuia. Iar dacă altcineva se ocupă cu bună știință de un activ sau de fonduri înghețate, National Crime Agency poate investiga.

Baza pentru percheziții, precum cea efectuată la apartamentul de lux, este „căutarea de dovezi de încălcare a legii atunci când cineva – cum ar fi un asociat sau un membru al familiei – a primit bani pentru a se sustrage sancțiunilor”.

Fără bani, rușii sunt tot mai expuși

Pentru rușii care au mutat bani în Marea Britanie și au cumpărat proprietăți aici – proprietăți scumpe care trebuie întreținute – faptul că nu pot plăti femeia de serviciu, grădinarul sau șoferul poate face viața foarte dificilă. Gărzile de securitate trebuie, de asemenea, să fie plătite.

Lipsa unei licențe de securitate ar putea însemna că protestatarii pot avea acces, așa cum au făcut în luna martie la un conac londonez de 50 de milioane de lire sterline al miliardarului rus Oleg Deripaska, care a fost găsit gol-pușcă la momentul invaziei.

Luxul în care se lăfăie oligarhii depășește imaginația

În cadrul unei alte descinderi, ofițerii NCA au apărut la porțile unui mare conac din Surrey. După ce au trecut de gardurile vii și de peluzele perfect îngrijite și au intrat în marele hol de intrare al proprietății, plin de flori proaspete și opere de artă, au percheziționat un bărbat îmbrăcat în negru.

Acesta nu era proprietarul rus sancționat de autoritățile britanice, ci un britanic etichetat ca „facilitator profesionist” al oligarhului, care gestionează afaceri și proprietăți în numele acestuia.

Conacul în cauză include piscine, mai multe crame (roșii și albe) și o cameră special concepută pentru a depozita blănurile la temperatura optimă.

Mai marii lumii, îngăduitori cu oligarhii

La întâlnirea miniștrilor de finanțe G7 din Germania se spune (pe surse) că ar fi existat discuții despre sancțiunile oligarhilor ruși. Se ia în calcul ca acestora să li se permită să plătească niște sume de bani ca să fie iertați de confiscarea averilor. Potrivit agenției AP, ucrainenii nu au nimic împotrivă, iar Occidentul este interesat ca oligarhii să se distanțeze de președintele rus Vladimir Putin. Banii strânși ar urma să fie cheltuiți pentru reconstruirea Ucrainei.