Lifestyle

Locuri de vizitat: Setenil de las Bodegas, incredibilul oraş de sub stâncă din Spania

Locuri de vizitat: Setenil de las Bodegas, incredibilul oraş de sub stâncă din Spania
ziare.com

Zona dominată de stânci abrupte, situată la puţin peste 150 de kilometri de Cádiz, nu pare a fi cel mai potrivit loc pentru întemeierea unei aşezări. Râul Trejo coteşte brusc la nord-vest de oraşul Ronda, aflat în provincia Malaga. Iar 3.000 de locuitori din Setenil de las Bodegas, un orăşel spaniol din provincia Cádiz, trăiesc în clădiri săpate în piatră, într-un defileu format de râul Trejo.

Istoria locului

Cercetătorii au descoperit că peştera Cueva de la Pileta din apropiere a fost locuită încă din paleolitic, acum 20.000 de ani, fiind posibil ca stâncile de pe malul râului Trejo să fi fost ocupate chiar mai devreme.

Artefacte neolitice şi numeroase vestigii romane au fost descoperite de arheologi în apropiere de Setenil de las Bodegas, ceea de dovedeşte că zona a fost locuită continuu.

Regiunea se caracterizează printr-un relief inedit, care se datorează râului Trejo, care sapă un defileu în rocile solubile, în principal calcaroase, din Cádiz.

Profitând de carsturile spectaculoase, localnicii şi-au amenajat casele lărgind peşterile şi unind pereţii deja existenţi.

Potrivit adevarul.ro, stâncile, care par a fi suspendate deasupra clădirilor şi faţadele albe ale caselor care strălucesc sub soarele Andaluziei au făcut ca Setenil de las Bodegas să devină una dintre opririle interesante de pe Ruta de los Pueblos Blancos (n.r. traseul satelor albe, în limba spaniolă).

               

Pe parcurs, localnicii au descoperit că pe cât de greu e de amenajat o astfel de aşezare, pe atât de dificil e de distrus şi de ocupat.

Semnificația numelui orașului de sub stâncă

Numele orăşelului Setenil de las Bodegas, săpat în stâncile de pe malul râului Trejo, face referire la rezistenţa fortificaţiei medievale în faţa atacatorilor, considerată, pentru o perioadă, inexpugnabilă, potrivit sursei citate.

Denumirea de Setenil derivă de la expresia septem nihil (de 7 ori nimic, în limba latină), care aminteşte de cele 7 asedii de care au avut nevoie creştinii ca să înlăture ocupanţii mauri, relatează „Huffington Post”.

A 2-a parte a toponimului, Bodegas, (n.r. crame, în limba spaniolă), ar fi fost adăugată ulterior, după venirea coloniştilor spanioli, când producţia de vin a devenit una dintre ocupaţiile principale din localitate.

Acest orăşel, fortificat de mauri în secolul al XII-lea şi cucerit de creştini în 1484, în 15 zile, după 7 asedii, găzduieşte astăzi puţin peste 3.000 de locuitori.

Localitatea a fost una dintre ultimele aşezări fondate de mauri în Europa, a căror ocupaţie s-a încheiat efectiv în anul 1492, odată cu căderea Granadei.

Care este nivelul de dezvoltare al orășelului azi

Orașul Setenil de las Bogades e cunoscut pentru mezelurile pe care le fac localnicii, dar şi datoriră livezilor de măslini şi migdali, plantate de arabi şi a viţei de vie, introdusă de coloniştii spanioli.

De curând, oraşul a devenit o destinaţie turistică interesantă în Andaluzia şi este înţesat de baruri, restaurante şi cafenele inedite, săpate în stâncile din zonă.

Cum se poate ajunge în Setenil de las Bodegas

După aterizarea în Malaga, cel mai apropiat oraș cu aeroport, se ia un  autobuz care ajunge în Setenil în 2 ore si 10 minute