Chiar dacă nu știți sau nu ați bănuit, aceste minuni ale naturii se află la noi în țară. Platoul Meledic, „locul de odihnă” din Ținutul Buzăului este o rezervație naturală mixtă: geologică, speleologică, botanică și zoologică.
La numai 50 de kilometri de Buzău, pe raza comunei Mânzăleşti se află Platoul salin Meledic. Acest Platou este o rezervaţie naturală aflată la o altitudine de aproximativ 600 de metri. În mijlocul platoului carstic este un lac, principala ciudăţenie a locului. Este vorba de Lacul Meledic, cunoscut şi ca „Lacul Mare” sau „Lacul fără Fund”. Acest lac este un luciu de apă dulce pe un masiv de sare, fenomen unic în România dar şi în Europa.
În jurul lacului există zeci de statui din lemn realizate de localnici și mai ales de Cornelia Ciurumelea, o artistă din regiune.
Lacul Meledic, istorie şi legendă
Astfel, se spune că, la sfârşitul anilor 1800, un car plin cu butoaie de apă minerală s-ar fi prăbuşit în lac. Imediat s-a născut legenda că n-a fost vorba de un accident şi că în butoaie nu era nicidecum apă, ci o adevărată comoară. Teoretic, adâncimea lacului este de 20 de metri, însă localnicii spun că nu au dat niciodată de fund.
Pe platou sunt în total şase lacuri cu apă dulce, dar niciunul nu este mai mare decât “Lacul fără fund”.
Printre acestea este şi Lacul Castelului, unde se ajunge după numai cinci minute de mers de la lacul principal.
Versanții, principala atracție a Platoului Meledic
Cele mai bogate zăcăminte de sare din România sunt adăpostite de Valea Slănicului, cât şi de restul Subcarpaţilor Vrancei.
Canioanele de sare care brăzdează relieful din jurul Meledicului ascund mai multe peşteri săpate în sare, una dintre acestea având dimensiuni impresionante.
Peștera este situată foarte aproape de lacul principal, la un kilometru distanţă, într-o pădure de tei, la baza unui versant abrupt, fiind unică în Europa prin modul de formare, dar şi prin dimensiunile cavernei.
Se spune că unele săli au înălţimi de aproape 200 de metri. În urmă cu câțiva ani, intrarea în grotă a fost blocată de o alunecare de teren, care a format în munte un crater cu pereţi albi, adânc de peste o sută de metri.
Meledic adăpostește cea mai mare peşteră în cavitate salină din Europa, a doua din lume
Este vorba de „Peştera 6S Mânzăleşti”, iar în afară de această peşteră mai sunt 31 de peşteri mai mici şi care în momentul de faţă nu se pot vizita datorită prăbuşirii zonei de intrare în aceste peşteri.
„Peștera 6S Mânzăleşti” a fost descoperită la 13 septembrie 1980 de către Ica Giurgiu și Gabriel Silvașanu. Aceasta a obţinut în anul 1980 recordul mondial de cea mai lungă peşteră în sare, respectiv 1.257 metri, fiind apoi detronată, în 1983, de Peştera Malham din Israel, aflată în apropierea Mării Moarte şi care are o lungime totală de 3.100 metri.
Alte obiective turistice în zonă
În zonă, pe lângă lacuri şi peşteri, turiştii pot vizita Sfinxul de la poalele Masivului Breazăn, care seamănă cu chipul unui soldat care străjuieşte parcă aceste locuri.
De asemenea, un alt punct de atracţie pentru turişti este Mănăstirea Găvan, ctitiorită la 1707 şi a cărei catapeteasmă din aur este adusă din Sankt Petersburg, citează edifica.ro
Zona Meledic (care face parte din Geoparcul Ținutului Buzăului) oferă peisaje extrem de variate. Panta stângă a văii Slănicului arată ca blocuri de sare îngropate în lut și marlă de sare, care au dezvoltat șanțurile și râuri.