Un litru de ulei a ajuns la prețul record de doi euro (50 lei moldovenesti), la Chișinău. În timp ce comercianții, producătorii și distribuitorii dau vina unii pe alții, populația suferă.
Speculanții impun prețuri astronomice
Profitând de aceste vremuri tulburi, la Chișinău, unii comercianți s-au găsit să profite de ocazie, căutând propriile beneficii, fără a ține cont de nimeni și de nimic. Așa că moldovenii s-au trezit peste noapte cu prețul astronomic de 50 de lei (peste 2 euro), la un litru de ulei vegetal.
Alexandr Slusari, fostul vicepreședinte al Parlamentului, într-un comentariu postat pe pagina Facebook, a declarat că Moldova asistă, actualmente, la o economie monopolizată și că această scumpire nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina și tendințele mondiale.
Șmecherii au profitat și de disperarea ucrainenilor
Slusari, expert în domeniul agricol, care l-a și consacrat dealtfel în politica moldovenească, susține că există o singură companie care cumpără floarea soarelui, grâu, porumb, soia, la prețuri mai mici decât cele existente pe piața internă, iar această companie a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse.
De partea cealaltă, comercianții dau vina pe distribuitori și producători, făcându-i vinovați de creșterea actuală a prețurilor la uleiul vegetal, pentru că au majorat brusc prețurile, fără un preaviz anterior, după cum transmite agrotv.md, citat de unica.md.
Pandemie și apoi, război. Prețurile la Chișinău au continuat și continuă să crească. În timp ce producția internă, în cea mai mare parte, merge sub formă brută la export, moldovenii își făceau aprovizionarea, prin intermediul distribuitorilor din Ucraina și Transnistria.
În Republica Moldova există, în prezent, patru producători mari de ulei, pentru consumul casnic. Floris este cea mai mare companie de producere a uleiului pe piața de afaceri din Republica Moldova. Produsele combinatului sunt exportate în zeci de ţări ale lumii, precum Federația Rusă şi statele CSI, România, Ungaria, Bulgaria, Macedonia, Irac şi SUA.
Danova este de asemena o companie care produce ulei din floarea soarelui de mai mulți ani. Producția uleiului se face prin tehnologie de presare mecanică la cald, înbuteliate în pet 0,95l și 5l.
Olioterra este compania care specializată în producerea și vânzarea uleiului de floarea-soarelui de înaltă calitate. Produsul trece un control strict al calității.
Lacrima de Aur produce ulei din floarea soarelui, având în conținut macro și microelemente, aminoacizi, antioxidanți și alte substanțe utile necesare. Datorită gustului și proprietăților nutriționale benefice, uleiul “Lacrima de Aur” se bucură de popularitate în rândul consumatorilor moldoveni.
Și de această dată, cei care suferă cel mai mult sunt oamenii simpli, de rând, care trăiesc la limita subzistenței. Instituțiile de reglementare în domeniu, la Chișinău, aproape că nu există. Populația Republicii Moldova s-a confruntat mereu cu o creștere artificială a valutei pe piața bancară, acum având o nouă furtună de trecut și anume majorarea constantă a prețurilor la produsele alimentare uzuale.