Reabilitarea termică gratuită a locuințelor va fi pusă la dispoziția românilor. De acest ajutor vor beneficia și persoanele nevoiașe care au primit ajutor pentru plata facturilor de energie. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene.
Pentru a stabili noi reguli pentru proiectele finanțate din bani europeni, Marcel Boloș a susținut că a fost instituită o Ordonanță de Urgență. Prin aceste inițiative se urmărește strângerea a 5 miliarde de euro din bugetul 2014-2020, care este încă disponibil.
Ajutorul însumează 46.3 miliarde de euro
De asemenea, ele doresc să accelereze și să simplifice procesul de accesare a banilor din cadrul politicii de coeziune pentru anii 2021-2027. Acestea sunt evaluate la 46,3 miliarde de dolari.
„În acest sens, am adoptat astăzi noi reglementări care să răspundă situațiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor, astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora și să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziție sunt folosite pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale românilor și pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare și inovare.
De asemenea, pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiții de 46 miliarde de euro prin politica de coeziune și este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susțină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade și să asigure acces facil și transparent la fonduri. Avem și două modificări ce vor avea un puternic impact social.
Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire, reabilitarea termică a locuințelor se va face gratuit, fără să fie taxați în acest sens.
Mai mult, vom permite accesul unităților de cult la fonduri europene pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric și valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
Cine beneficiază de ajutor?
Acești români vor avea de câștigat de pe urma noului ajutor oferit de guvern:
a) persoane cu handicap sau familii cu persoane cu handicap aflate în întreținere;
b) persoane singure/familii care, în ultimele 3 luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie;
c) veterani de război şi soți/soții supraviețuitori/supraviețuitoare ai/ale acestora;
d) pensionari, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură/membru de familie sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie;
e) persoane aflate în sărăcie energetică, mai exact persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, conform agrointel.ro.