Actual International

Liz Truss și-a început ziua de după demisie alergând prin parc. Trei posibili înlocuitori

Liz Truss și-a început ziua de după demisie alergând prin parc. Trei posibili înlocuitori
Infoactual

Premierul britanic, asediat, a renunțat la funcție după doar 44 de zile de tumult politic și economic, cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii. Liz Truss va asigura însă conducerea guvernului până la desemnarea unui alt premier.

Astăzi, prim-ministrul Marii Britanii și-a început ziua alergând prin parc, după care s-a dus direct la reședința oficială. Evident fotoreporterii au fost pe urmele ei, iar imagini cu ea au apărut în presa online.

Purtând costumul ei de alergare, fostul lider al conservatorilor, considerat acum cel mai dezastruos din istoria partidului, a oferit un zâmbet crispat polițiștilor, în timp ce a grăbit pasul pentru a intra pe ușa din spate a Downing Street numărul 10, în jurul orei 8 dimineața.

Liz Truss, cel mai scurt mandat de premier din istoria Marii Britanii. Trei posibili înlocuitori. Reacții internaționale și noi informații. VIDEO (demisie)

Prim-ministrul britanic Liz Truss și-a anunțat joi demisia, punând astfel capăt rapid unui mandat de șase săptămâni care a început cu un experiment radical de economie de tip „trickle-down” și care a degenerat într-un haos financiar și politic, deoarece majoritatea acestor politici au fost anulate, potrivit analiștilor americani.

Cu agenda sa de reducere a impozitelor în ”zdrențe”, după cum au spus acești analiști, cu parlamentarii Partidului Conservator în revoltă și cu guvernul său în mâinile unor oameni care nu o susțineau nici pe ea, nici politicile sale, premierul Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, a ajuns la concluzia că nu mai poate guverna.

Liz Truss rămâne în istorie ca fiind primul-ministru cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.

Având în vedere situația, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator„, a declarat Liz Truss, posomorâtă, stând pe trotuarul acoperit de ploaie din fața numărului 10 Downing Street, unde în urmă cu doar 44 de zile a salutat publicul ca nou lider al Marii Britanii.

Truss a declarat că va rămâne în funcție până când partidul își va alege un succesor, până la sfârșitul săptămânii viitoare. Acest lucru declanșează o cursă extraordinar de comprimată și imprevizibilă pentru a o înlocui într-un partid care este atât demoralizat, cât și profund divizat, potrivit New York Times. Printre candidații probabili se numără Boris Johnson, fostul prim-ministru extravagant pe care ea l-a înlocuit după ce a fost forțat să plece în urma unui șir de scandaluri.

Aceasta se întâmpla la numai o zi după ce chiar ea a declarat în Parlament: „Sunt o luptătoare, nu o lașă” și anunța că nu demisionează. Liz Truss s-a retras după o întâlnire programată în grabă, joi, cu mai marii partidului, inclusiv Graham Brady, șeful unui grup de parlamentari conservatori care joacă un rol influent în selectarea liderului partidului.

Presa din Marea Britanie mai scrie că Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministru al Regatului Unit, după ce s-a întâlnit joi, în Downing Street, cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady.

Între timp, profitând de portița deschisă prin plecarea premierului Liz Truss, liderul laburist Sir Kier Starmer cere alegeri generale. Vorbind cu jurnaliștii, Sir Kier a declarat:

Ei bine, ce mizerie. Aceasta nu este doar o telenovelă la vârful Partidului Conservator – face daune uriașe economiei noastre și reputației țării noastre. Iar publicul plătește cu prețuri mai mari, cu ipoteci mai mari, așa că nu putem avea o ușă rotativă a haosului, nu putem avea un alt experiment la vârful Partidului Conservator.

Există o alternativă – aceasta este un guvern laburist stabil. Publicul are dreptul la un cuvânt de spus și de aceea ar trebui să aibă loc alegeri generale.”

Care sunt cele trei nume vehiculate pentru funcția de premier al Marii Britanii

Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922, a declarat că vor fi necesare nominalizări din partea parlamentarilor pentru ca un candidat să ajungă pe listă, în încercarea de a accelera procesul de alegere. Acest lucru, potrivit Sky News de vineri, 21 octombrie 2022, a dus la desemnarea a trei candidați ca favoriți.

Potrivit Sky News, candidații principali sunt Rishi Sunak, Penny Mordaunt și Boris Johnson.

Cei loiali lui Johnson spun că acesta are mandatul din partea alegătorilor și că este alegerea logică, însă, după ce a fost înlăturat din funcție pentru indiscrețiile și încălcarea regulilor, mulți colegi nu îl văd ca fiind alegerea evidentă. Există, de asemenea, îngrijorări că el este un factor de divizare, partidul neavând un candidat de unitate.

Sunak are un sprijin puternic din ultima sa campanie, precum și faptul că s-a dovedit că are dreptate în privința lui Truss, însă Mordaunt s-a dovedit a fi un adversar demn de luat în seamă în cadrul întrebărilor parlamentare.

Niciun candidat nu s-a anunțat oficial, încă, dar se așteaptă ca acest lucru să se schimbe în orele următoare, cu un posibil număr de trei candidați, având în vedere că vor fi necesare doar 100 de nominalizări de parlamentari, scrie media.

Reacții internaționale după demisia premierului Truss

Preşedintele american Joe Biden a transmis, joi, că va continua „cooperarea strânsă” cu Guvernul britanic după demisia prim-ministrului Liz Truss, căreia i-a mulţumit, citat de presa internațională.

Îi mulţumesc premierului Liz Truss pentru acest parteneriat„, a spus Joe Biden într-o declaraţie. Liderul american a asigurat că prietenia „de lungă durată” şi „fermitatea” alianţei dintre cele două ţări vor rămâne neschimbate.

În timp ce aliații Regatului au reafirmat relațiile bune cu Londra, rușii au profitat de ocazie pentru a o ironiza și insulta pe Truss, după cum a relatat BBC.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a spus, că la nivel personal, „este mereu trist să vezi un coleg care pleacă”, dar că cel mai important lucru pentru Marea Britanie este să revină la stabilitate cât mai repede.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat că „Marea Britanie nu a mai cunoscut până acum o asemenea rușine în funcția de prim-ministru”. Imediat după, și unul dintre principalii lachei ai lui Putin, Dmitri Medvedev, a ironizat-o pe Liz Truss pe Twitter. „Pa pa Liz Truss, felicitări lăptucii”, a scris Medvedev pe rețeaua socială, în limba engleză.

La polul opus, unul dintre parlamentarii ucraineni, Oleksîi Goncearenko a mulțumit lui Truss pentru sprijinul acordat Ucrainei, afirmând: „Ucraina nu vă va uita niciodată!”.