International

Litoralul românesc și Marea Neagră, intens supravegheate de avioane și drone spion trimise de SUA și NATO

Litoralul românesc și Marea Neagră, intens supravegheate de avioane și drone spion trimise de SUA și NATO

Prezența forțelor NATO în regiunea noastră nu reprezintă o noutate, asta mai ales după începerea conflictului din Ucraina. Însă, după ce a avut loc un incendiu la nava-amiral Moskva, și ulterior scufundată, Marea Neagră a devenit intens supravegheată de avioanele și dronele Occidentale.

Două avioane de supraveghere și o dronă trimise de SUA și NATO survolează joi după-amiaza estul României, litoralul românesc și centrul Mării Negre!

De la începutul războiului din Ucraina, NATO desfăşoară, zilnic, deasupra României mai multe avioane militare. Este vorba de aeronave de luptă, cisternă, supraveghere electronică sau chiar de bombardiere strategice sau drone tactice, iar operarea acestor aparate nu este deloc ieftină. Totodată, NATO monitorizează intens spaţiul aerian al României, dar şi ce se întâmplă în Ucraina cu un avion de avertizare timpurie şi comandă Boeing E-3 Sentry AWACS care are un cost orar de operare de 39.587 de dolari pe oră. Tot pentru misiuni de supraveghere mai sunt trimise periodic deasupra României şi avioane E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System dotate cu radare AN/APY-7 şi sisteme informatice complexe. Aceste aparate au un cost orar de exploatare de peste 35.000 de dolari.

Joi după-amiază, deasupra României, în estul țării de-a lungul graniței cu Republica Moldova zbura un avion „spion” Boeing RC-135 Rivet Joint, folosit pentru monitorizarea spațiului geografic, aerian și terestru pe zone foarte largi. Avionul făcea survoluri lungi, din zona Dobrogei până în zona Bacăului, potrivit informațiilor publice centralizate de platforma Flightradar24, și citată de hotnews.ro.

În același timp, un avion AWACS (Airborne Warning And Control System) Boeing E-3B Sentry al NATO survola în cercuri mari deasupra litoralului și Deltei Dunării, destul de aproape de zona Insulei Șerpilor, în apropierea căreia ar fi fost atacat cu rachete anti-navă crucișătorul Moskva.

Totodată, deasupra României, survola în zonă centrală o cisternă aeriană McDonnell Douglas KC-10A Extender al US Air Force, un avion special pentru realimentarea în aer a diverselor alte tipuri de avioane – de la cele „spion”, la cele de vânătoare.

Deasupra Mării Negre, însă, o dronă de supraveghere la mare altitudine Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk al US Air Force survola spațiul de câteva ore. Drona are senzori capabili să monitorizeze spațiul aerian și maritim pe sute de kilometri.

O confirmare vizuală a avariilor suferite de către crucișătorul rus Moskva ar putea veni abia vineri dacă condițiile meteo permit companiilor private de tehnologie să fotografieze din satelit nava în drum spre port sau, în cazul unor avarii mai puternice, eventuala epavă a navei Moskva.

Nava Moskva, nava amiral a flotei ruseşti din Marea Neagră, s-a scufundat în timp ce era remorcată în port pe o vreme furtunoasă, au declarat agenţiile de presă ruseşti, care au citat Ministerul Apărării.

Rusia a declarat anterior că peste 500 de membri ai echipajului de la bordul crucişătorului de rachete din epoca sovietică au fost evacuaţi după ce muniţia de la bord a explodat. Ucraina a declarat că a lovit nava de război cu o rachetă anti-navă de fabricaţie ucraineană Neptune.