După ce s-a încheiat febra de 1 mai, care a deschis în mod oficial sezonul estival de pe litoralul românesc, românii primesc o veste bună. Programul „Litoralul pentru toți” va începe de mâine, 3 mai. El se adresează tuturor turiștilor care vin în sejururi de cel puțin 6 nopți, oferind reduceri consistente, raportat la prețurile medii pentru stațiunile din județul Constanța.
În plus, programul se desfășoară și o scurtă perioadă din extrasezon. Scopul „Litoralului pentru toți” este acela de a stimula turismul autohton pe o durată cât mai lungă, precum și de a oferi unui număr cât mai mare de români posibilitatea de a petrece vacanțe în stațiunile care sunt adesea destul de piperate la preț în perioadele turistice de vârf.
Ce hoteluri intră în acest program
Centrele de cazare din acest program sunt evaluate la două, trei și patru stele. Ele sunt situate în toate stațiunile amenajate în scopuri turistice de pe litoralul românesc. Totuși, câteva astfel de centre balneare au mai multe hoteluri care participă la program. Este vorba despre Mangalia, Eforie Nord, Venus, Neptun-Olimp și Mamaia Nord. Dintre acestea, Neptun-Olimp reprezintă stațiunea cu o medie accesibilă a prețurilor. Spre exemplu, poți plăti 151 de lei pe noapte la Hotel Q din această stațiune, cu mențiunea că acest tarif nu include nicio masă de la restaurantul hotelului. Pe de altă parte, o noapte în Mamaia Nord te poate duce până la 551 de lei, asta dacă te cazezi la Hotelul Modern. Totuși, acest preț include și mic-dejunul.
Duratele de desfășurare sunt 3 mai – 20 iunie, precum și 1 septembrie – 15 octombrie. Așadar, sunt luate în considerare perioadele de început de sezon estival, precum și cele de extrasezon, când stațiunile în general nu mai folosesc la capacitatea maximă, iar multe terase și centre de cazare se văd nevoite să-și reducă activitatea din lipsă de turiști.
Antena 3 CNN a documentat prima dată această inovație din sistemul turistic românesc.
Cum să ai un sejur de șase nopți accesibil ca preț
În afara programului „Litoralului pentru toți”, voucherele de vacanță vor fi un ajutor important pentru un număr semnificativ de angajați. În afara bugetarilor, în beneficiile cărora aceste tichete intră de mult timp, sectorul privat a început să beneficieze și el de astfel de tichete valorice. Angajații care vor să ofere beneficii extrasalariale vor putea solicita tichete de vacanță din partea statului, pe care să le ofere angajaților lor cu contract colectiv sau individual de muncă.
Aceste vouchere de la stat au valoarea de 1.450 lei pe an, pentru fiecare angajat vizat în parte.