Actual

Listele cu instalatorii validați pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. Care sunt următorii pași 

Progamul Casa Verde Fotovoltaice Sursa foto Daily Business
Sursa foto Daily Business

Au apărut noi informații despre Programul Casa Verde Fotovoltaice. Administrația Fondului pentru Mediu a făcut publică lista cu instalatorii care sunt validați pentru acest program.

Conform președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, anul acest în cadrul programului au aplicat 87.500 de solicitanți.

Listele instalatorilor din Programul Casa Verde Fotovoltaice

Pe lista cu instalatorii validați pentru a pune panouri fotovoltaice sunt 515. Aceștia vor putea fi selectați din aplicația informatică de către cei ce sunt în Programul Casa Verde Fotovoltaice.

Bugetul total din acest an al acestei sesiuni se ridică la suma de 2 miliarde de lei. Din acești 1,7 miliarde de lei au fost alocate persoanelor fizice. Restul de 17,5 milioane de lei au fost alocate unităților de cult.

Ministrul Mediului, Mircea Ferechet a transmis faptul că bugetul acestei sesiuni este dublu față de cel alocat sesiunii trecute a programului, conform antena3.ro.

„Ne dorim ca toți cei 87.500 de solicitanți care au aplicat anul acesta să devină prosumatori în cel mai scurt timp. Apreciez interesul deosebit manifestat pentru accesarea acestui program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult. Organizarea pe regiuni a fost o idee excelentă care a contribuit esențial la succesul programului. Acesta e un program care va continua și în anii următori, astfel încât să avem astfel de surse de energie verde pe cât mai multe case”, a continuat ministrul Mediului.

Care sunt următorii pași 

De la data de 6 septembrie 2023, în următoarele 90 de zile se vor parcurge următoarele etape. Solicitanții trebuie să își selecteze un instalator validat prin intermediul aplicației. Ulterior, instalatorul va analiza documentele ce au fost încărcate de solicitant. După această etapă, urmează aprobarea din partea instalatorului în aplicație a celor ce sunt eligibili.  Există posibilitatea ca beneficiarul să își poată schimba instalatorul o singură dată.

Este extrem de importantă alegerea instalatorului. Acesta trebuie să își arate experiența și expertiza. Mai exact, instalatorul trebuie să poate susține proiectul de la început până la încheiere. Acesta trebuie să fie transparent și nu ar trebuie să solicite sume în avans. În acest caz se exclude contribuția proprie.

Proiectul se realizează în maximum 12 uni de la aprobare. În acest interval trebuie să se realizeze instalația. De asemenea, trebuie obținut și certificatul de racordare, conform AFM.

Pentru fiecare solicitant se acordă o sumă de 20.000 de lei. Trebuie menționat faptul că beneficiarul trebuie să intervină din resurse proprii cu suma de 2.000 de lei.

În ceea ce privește acest program, Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a spus că și în 2024 va fi Programul Casa Verde Fotovoltaice.

”Anul viitor se deschide o nouă sesiune. Va fi același program, dar dintr-un buget aferent anului 2024. Cel mai probabil vom mai deschide o nouă sesiune de acreditare, dacă vor mai fi alte firme care vor dori să participe pentru programul de anul viitor”, a transmis acesta.