Numeroasele cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus fac din anchetele epidemiologice ale angajaților și voluntarilor de la DSP, adevărate drame. Regăsim situații în care cooperarea deficitară dintre diverse persoane și angajații DSP duc la informații incomplete sau greșite, erori ce îi transformă pe unii din pacienți declarați „pozitiv” în „negativ” și invers.
Volumul foarte mare de muncă din cauza numeroaselor teste prelucrate zilnic, fac locul unor erori umane ce îi pun în situații dificile atât pe angajații DSP, cât și pe cetățeni. În județul Arad, spre exemplu, sunt peste 800 de teste recoltate zilnic:
„Dacă un număr de telefon este introdus greșit sau nu este corect scris sau nu este înțeles la telefon foarte clar, sau CNP-ul, modifică practic în baza de date, iar posibilitatea de a trimite un buletin pozitiv către cineva care nu s-a testat se întâmplă”, a declarat Horea Timiș, director DSP Arad.
„Aveam un număr de telefon pe foaie, să sun pentru o doamnă care era pozitivă. Ne-a zis să nu o mai sunăm că ne blochează pe telefon. Și ni s-a zis că dânsa nu are nici o legătură, că este din Iași, deci numărul din start era greșit”, Geanina Potolea, medic.
„Au fost testați și părinții mei, și familia prietenei mele, au ieșit toți negativi, noi trăind în aceeași casă, ulterior în ziua 12 sau 13 nu mai știu exact, a venit la primăria comunei o listă în care toți membrii figurau pozitivi, și alți doi membrii de familie care nici nu au fost testați figurau și ei pozitivi”, Răul Băștean, actor de teatru în Timișoara.
Uneori, cadrele medicale sunt nevoite să facă și muncă de detectiv pentru că primesc date incomplete în cazul anchetelor epidemiologice. Județul Arad se află pe locul 8 la nivel de țară în ceea ce privește numărul de teste efectuate în decurs de 24 de ore.