Actual

Ligia Deca avertizează: pedepse dure pentru părinții care nu semnează contractele cu școala!

Ligia Deca avertizează: pedepse dure pentru părinții care nu semnează contractele cu școala!

Ministrul Educației, Ligia Deca, are în plan o nouă măsură: legea învățământului preuniversitar pe care o propune ea prevede obligativitatea semnării contractului de învățământ de către părinți. În caz contrar, aceștia vor fi sancționați. Deocamdată, tipul sancțiunilor nu a fost detaliat pe platformele unde a fost anunțat noul proiect legislativ.

Dacă în învățământul universitar, carta fiecărui centru de învățământ superior stipulează că studentul riscă exmatricularea dacă nu-și semnează contractul de studii, nu există sancțiuni pentru nesemnare în context preuniversitar. Desigur, în grpdiniță, școală și liceu, sancțiunile s-ar răsfrânge asupra părintelui, nu asupra preșcolarului sau elevului.

Cum își justifică Ligia Deca poziția

Din punctul de vedere al Ligiei Deca, atitudinea respectuoasă față de școală se construiește și acasă. Din acest motiv, ministrul Educației consideră că cei mici vor imita comportamentele părinților, inclusiv pe cele care presupun tergiversarea obligațiilor venite din partea școlii. Altfel spus, ea consideră nesemnarea contractului o formă de sfidare pe care o poate deprinde și preșcolarul sau elevul.

„Dacă un copil are anumite limite la şcoală şi alte limite acasă, s-ar putea să fie un pic confuz vis-a-vis de ceea ce este permis şi ceea ce nu este permis. În Legea învăţământului preuniversitar am mai introdus un lucru. Ştii că fiecare familie semnează acel contract educaţional cu şcoala, acel contract include drepturi şi obligaţii atât pentru elevi, cât şi pentru şcoală, cât şi pentru familie. În lege, ca urmare a faptului că am înţeles că sunt părinţi care nu doresc să semneze acest contract, am introdus sancţiuni pentru acele familii care refuză să-şi asume şi partea de responsabilitate, nu numai partea de drepturi pe care, firesc, elevii le au. Dar nu e vorba despre sancţiuni. Sigur că avem nevoie şi de limite, ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că ceea ce facem noi, ca adulţi, are consecinţe pentru copii. De aceea, îndemn familiile să vorbească cu respect despre şcoală, cu respect despre cadrele didactice”, a declarat ea, fiind ulterior citată de romaniatv.net.

Prevederile noii legi

De asemenea, se arată în portalul Ministerului Educației detalii suplimentare pentru această viitoare lege potențială:

„Direcţiile Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/Direcţia Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar, denumite în continuare DJIP/DMBIP, verifică modul de respectare a prevederilor contractului educaţional (…) din oficiu sau la sesizarea părintelui/reprezentantului legal/elevului major sau a directorului unităţii de învăţământ preuniversitar şi poate dispune aplicarea unor măsuri sau sancţiuni, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”. Totuși, trebuie menționat că niciun proiect legislativ nu poate contraveni Codului Civil, ceea ce înseamnă că impactul noilor măsuri va fi, conform ministrului, unul limitat.