Daniel Fenechiu e de părere că relația cu Austria în contextul Schengen ”cu siguranță, trebuie gestionată matur și pragmatic. În nici un caz, abordări care să pornească de la ideea de boicot a tot ceea ce este austriac nu aduc nimic bun, pentru că în contextul în care într-o asemenea situație începi să ai un anumit tip de atitudine de acest gen, nu faci altceva decât să dai argumente și apă la moară celor din Austria care au luat această decizie nedreaptă pentru România”.
Liberalul Daniel Fenechiu explică de ce nu trebuie să-şi dea nimeni demisia după eșecul Schengen
„Nu, cu siguranță, nu, dar politica externă și relațiile internaționale sunt și trebuie să fie caracterizate de pragmatism, în spatele fiecărui demers trebuie să ai în vedere o continuare, nu poți pur și simplu să mergi pe o idee de ostilizare evidentă a Austriei, cred că aici este vorba de pragmatism (…). Indiscutabil, o frustrare, cum a fost cea generată de refuzul Austriei, care a apărut pe ultima sută și a fost total nejustificat și neargumentat, generează anumite supărări și într-o oarecare măsură anumiți lideri care s-au manifestat în sensul ăsta probabil că au gândit mai mult cu argumente subiective, în nici un caz cu argumente pragmatice”, a declarat la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
Daniel Fenechiu este de părere că în această săptămână au existat consecinţe în urma acestui boicot al românilor.
„Cu siguranță, niște consecințe au existat, pentru că nu putem să ne ascundem de împrejurarea că au existat oameni care și-au scos banii din băncile cu capital austriac, am văzut în spațiul public invitații să nu se mai consume produse care provin din Austria sau de la firme cu capital austriac, chiar să nu se mai meargă la schi în Austria. Cu siguranță, au existat niște consecințe, dar în momentul în care faci o comparație între amploarea nedreptății care i s-a întâmplat României și a frustrării la nivel național și aceste consecințe care sunt minore, realizezi că totuși românii în general sunt un popor matur, care chiar dacă o mică componentă din cei care erau pe segmentul ăsta de cumpărători sau beneficiari de servicii au făcut pasul în spate, incitați și de acest tip de mesaje, marea majoritate au acționat pragmatic.
În privinţa decontului, cine decontează politic în țară acest episod Schengen, liderul liberal spune că este decontat de întreaga clasă politică mainstream.
„Acest episod Schengen este decontat de întreaga clasă politică mainstream, adică toate partidele care de-a lungul anilor s-au aflat la guvernare și au condus guvernele României decontează într-o oarecare măsură, pentru că din perspectiva politicii externe, politica României și prioritatea de a adera la Schengen a fost una care s-a regăsit la toate coalițiile guvernamentale și guvernele care au existat (…).
Aurescu în plan diplomatic s-a mișcat foarte bine, a reușit împreună cu Bode și cu Ciucă, să schimbe poziția Olandei, a reușit să obțină o poziție favorabilă pentru România din partea Suediei, dar se pare că anumite interese și aici nu aș vrea să intru în sfera speculațiilor au generat această răsucire a Austriei. Eu am convingerea că în spatele acestei răsuciri se ascund anumite lucruri și cred că tocmai această împrejurare va face ca poziția Austriei să se schimbe într-o perioadă scurtă de timp”.
Daniel Fenechiu este de părere că se dorea generarea unei situații conflictuale de criză în interiorul UE. Să nu uităm că ne găsim în zona de margine a UE.
„Păi, se ascund anumite interese ca România să nu intre în Schengen, datorită faptului că cred că se dorea generarea unei situații conflictuale de criză în interiorul UE. Să nu uităm că ne găsim în zona de margine a UE, să nu uităm că avem un război la câteva sute de kilometri, să nu ne facem că nu înțelegem că există interese în zona rusă ca solidaritatea europeană să fie zdruncinată, să nu uităm că tradițional, politica Austriei a fost mai apropiată de politica rusă (…). Deci din punctul ăsta de vedere, eu n-am nici un dubiu că România este o victimă colaterală a unor interese, care nu au făcut altceva decât să încerce să inflameze zona pe acest flanc al NATO”.
În ceea ce priveşte o eventuală demisie în rândul guvernanţilor liberali, Fenechiu a spus că „întotdeauna, când un obiectiv major nu este îndeplinit, înainte să se facă o analiză, există oameni care datorită frustrării, datorită percepției lor despre leadership, au anumite solicitări, nu este nimic nefiresc”.
„Însă ce pot eu să vă spun este că la nivelul PNL și vă spun în calitate de lider al senatorilor PNL, care am o foarte bună expunere de contacte, atât cu președinți de organizații, cu o serie de senatori sprijiniți de organizații, cât și cu senatori care sunt prim-vicepreședinți sau vicepreședinți în organizațiile județene ale PNL, nu există o asemenea stare, despre care am văzut și eu în presă, dar am rămas surprins, pentru că nu avea nici o legătură cu realitatea. Deci nu există o atmosferă de genul să-l tragem la răspundere pe X, pe Y sau pe Z. Au existat imediat după insuccesul generat de opoziția Austriei anumite întrebări, asta e adevărat, au existat discuții la mai multe niveluri, dar nu s-a avansat în cadrul PNL vreo perspectivă de tragere la răspundere a vreunui ministru liberal.
Toți colegii mei știu că Bogdan Aurescu s-a mișcat impecabil, a făcut tot ce putea să facă. Lucian Bode a făcut o serie de demersuri care trebuia să le facă, pentru ca să demonteze toate acuzele nedrepte la adresa României (…), a făcut tot ce era uman. Cătălin Predoiu a reușit să rezolve problema cu MCV-ul prin legile justiției (…). Despre președintele Iohannis și premierul Ciucă cred că e foarte greu să încerci să arunci spre ei vreo vinovăție, în contextul în care acțiunea lor a fost cât se poate de transparentă, de evidentă (…)”.