Actual

Liberalii lui Nicolae Ciucă vor comasarea alegerilor locale cu parlamentare. Boc a încercat, CCR a spus nu. Cîțu a vrut și el

Sursă foto: MediaFax.ro

Cum se apropie alegerile electorale, cum un partid vine cu ideea comasării alegerilor sau câteodată chiar organizarea alegerilor locale în două tururi. De această dată, este rândul liberalilor să vină cu un an înainte de alegeri cu ideea comasării. Nu există nicio șansă, numai că liberalii au discutat, între ei, deocamdată nu au lansat discuția în coaliție. UDMR s-a pronunțat împotrivă încă de anul trecut.

Liberalii lui Nicolae Ciucă vor comasarea alegerilor locale cu parlamentare. Boc a încercat, CCR a spus nu. Cîțu a vrut și el

Întrebat cât de fezabilă este posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a explicat că din punctul de vedere al liberalilor există argumente pentru promovarea unui astfel de proiect, însă a subliniat că el trebuie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare şi agreat de cele trei formaţiuni care fac parte din aceasta.

”Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect.

Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR.

Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe, luni seară, la finalul unei şedinţe a grupurilor parlamentare reunite ale senatorilor şi deputaţilor PNL.

În legătură cu o mai veche decizie a Curţii Constituţionale a României care arată că acest lucru nu ar fi constituţional, Ionuţ Stroe a  spus că la vremea respectivă contestația de neconstituționalitate se referea la un caz anume.

”Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”

De ce este greu de comasat celor două tururi de alegeri este greu de aplicat

Ideea comasării cele două tururi de scrutin este greu de aplicat prin lege pentru că cele două tipuri de mandate, cel al primarului și respectiv cel al parlamentarului, expiră în perioade diferite. Mai exact, există o diferență de două luni jumătate între cele două tipuri de funcții. Alegerilor locale s-au desfășurat în 27 septembrie 2020 în timp ce parlamentarele au avut loc în 6 decembrie 2020.

Ca cele două tururi să poată avea loc în același timp este nevoie de modificarea legii electorale și un motiv întemeiat care să explice necesitatea prelungirii mandatului primarului contrar dreptului dat de Constituție alegătorului.

În plus, există o decizie a Curții Constituționale din 2012 care spune organizarea a două tipuri de alegeri în aceeași zi poate determina dificultăți pentru alegători prin numărul mare de buletine de vot, și prin urmare, dificultăți în exercitarea dreptului constituțional care pot duce la îngrădirea, limitarea acestuia.

Boc a încercat în 2012, CCR a spus nu

Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare nu este una nouă, ci a mai fost propusă de doi premieri până acum. Nu mai devreme de martie 2022 Florin Cîțu a lansat această idee care a rămas doar în stadiul de declarație fără modificări concrete în legislație

De asemenea, în 2012, Emil Boc propus și, în calitate de premier, și-a asumat răspunderea guvernamentală, ca localele și parlamentarele să se desfășoare la aceiași dată. Asumarea răspunderii a fost atacată la Curtea Constituțională.

De menționat ar fi că, la vremea respectivă, judecătorii CCR au decis că demersul de a comasa cele două tipuri de alegeri este unul neconstituțional. Judecătorii menționau că prelungirea mandateleor primariilor pînă la momentul în care parlamentarii își epuizau propriul mandat (diferență de aproxiamtiv 3 luni) este contrară Constituției.

De asemenea aceștia argumentau că numărul mare de buletine de vot, mai exact 6, poate determina dificultăți în exercitarea dreptului de vot care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea acestui drept.

CCR a constatat că o comasare a alegerilor locale și parlamentare duce la încălcarea dreptului de a fi ales, în condițiile în care o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.