Trufandalele, primele legume românești apărute pe piață în această primăvară, au prețuri pe care puțini cumpărători și le pot permite. Cu toate acestea, comercianții nu par dispuși să scadă la preț, pentru că trebuie să își acopere cheltuielile și pierderile provocate de vremea rea.
Un kilogram de roșii sau de castraveții românești a ajuns să fie mai scump decât un kilogram de carne în unele piețe. Prețul este într-atât de mare, încât puțini cumpărători se încumetă să ia peste un kilogram de roșii autohtone și aleg să își cumpere doar câteva, ca să își facă pofta.
De exemplu, prețul de pornire pentru primele roșii românești apărute pe tarabe începe de la 35 de lei și poate ajunge și la peste 40 de lei kilogramul. Nici cu castraveții lucrurile nu stau mai bine – un kilogram de castraveți costă aproximativ 15 lei.
Raportate la prețul legumelor din import care se găsesc pe tarabele piețelor, prețul celor românești este uneori mai mult decât dublu. De exemplu, prețul roșiilor aduse din Bulgaria este de „doar” 15 lei, adică sunt de cel puțin două ori mai ieftine decât produsele autohtone.
Reducerile de prețuri se lasă așteptate
Deși lumea mai mult se uită decât cumpără, comercianții susțin că nu duc lipsă de clienți și spun că nu au de gând pentru că cine dorește să simtă gustul autohton al legumelor trebuie să o facă la prețurile acestea. Așa că, dacă poftesc la legume autohtone, românii trebuie să taie de pe lista de cumpărături alte produse sau să reducă drastic cantitatea trufandalelor achiziționate.
Vânzătorii susțin că scumpirile legumelor de pe tarabe sunt rezultatul majorărilor de prețuri pe care le-au resimțit la factura pentru încălzirea solariilor, precum și al creșterii prețului la combustibilul pentru utilaje. Nici vremea rece din ultima perioadă nu i-a ajutat ce-i drept prea mult, cele mai afectate culturile de roșii, ardei graşi şi capia, la care s-au înregistrat pierderi mari, pe care fermierii încearcă să le compenseze prin creșterea prețurilor.
Indiferent însă de justețea motivelor invocate, cert este că prețul roșiilor românești care au apărut în piețe este cu 30% mai mare față de anul trecut, potrivit Antena 3 CNN.
Cum au evoluat prețurile produselor alimentare
Conform datelor BNR, inflația a încetinit la început de primăvară. Cu toate acestea, alimentele continuă să fie mai scumpe decât anul trecut, prețurile fiind cu peste 20%. Conform datelor Institutului Național de Statistică, produsele alimentare erau în martie cu 1,9% mai scumpe decât în februarie 2023, cu 5,3% peste nivelul din decembrie 2022 și cu 21,5% mai scumpe decât în martie 2022.
Cea mai mare scumpire continuă să o înregistreze zahărul, al cărui preț crește de la o lună la alta. Astfel, în martie zahărul costa cu aproape 61% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut și cu 2% peste nivelul din decembrie 2022.
Există ce-i drept și vești bune, în cazul uleiului, prețul acestuia fiind cu 18,2% peste nivelul din martie 2022, dar cu 5,9% sub prețul din decembrie 2022. Dar uleiul este singurul produs alimentar al cărui preț a scăzut față de finalul anului trecut, la restul înregistrându-se scumpiri. În top se regăsesc: cartofii (+36,5% față de 2022), margarina (+32,3%), laptele (+30,1%), untul (+38%), făina (+21,2%), carnea și preparatele din carne (+16,7%).