Lifestyle

Legiștii au avut ultimul cuvânt în dosarul otrăvirii fostului ministru al Pădurilor. Nici Asociația Forestierilor nu e vinovată

Legiștii au avut ultimul cuvânt în dosarul otrăvirii fostului ministru al Pădurilor. Nici Asociația Forestierilor nu e vinovată

În ianuarie 2018, Doina Pană a renunțat la funcția de ministru al Pădurilor, invocând a fost otrăvită cu mercur, posibil de „mafia din industria lemnului”. Analizele amănunțite făcute de specialiștii de la Institutul Național de Medicină Legală (INML) au scos la iveală faptul că a fost doar expusă la mercur cu valori reduse, care ar fi putut să fie de la alimente consumate.

DIICOT a închis dosarul otrăvirii Doinei Pană, după ce INML a concluzionat că viața fostului ministru al Pădurilor nu a fost pusă în pericol. Procurorii susțin că aceasta ar fi adus drept dovadă o copie a unui buletin de analize toxicologice datând din 16 ianuarie 2018 și emis de către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – Secţia ATI Toxicologie.

Surprinzător însă, ea nu figurează că ar fi fost internată în acest spital. Pe de altă parte, nu există nici alte buletine de analize medicale privind parametrii biologici ai acesteia.

Ce produse pot conține mercur

„Nu există elemente obiective care să susţină faptul că în cazul persoanei vătămate a existat o intoxicaţie cu mercur”, susțin reprezentanții INML. De asemenea, specialiștii spun că simptomele pe care Doina Pană a spus că le-a avut pot proveni de la consumul de peşte, fructe de mare, cereale, fructe sau carne provenită de la animale care au fost hrănite cu cereale contaminate cu mercur.

Fostul ministru a fost audiat de nouă ori

Când au început să cerceteze dosarul, procurorii s-au gândit la trei variante. Prima variantă s-a referit la o intoxicare prin ingestie voluntară. De asemenea, s-au gândit că ar fi putut fi vorba de o intoxicare prin sursă terapeutică, iar a treia variantă luată în calcul era o otrăvire făcută de o mână criminală.

Din ianuarie 2018 și până în februarie 2020, Doina Pană a fost audiată de nouă ori, dar au fost chemați să dea declarații și mai mulți angajați de la Ministerul Pădurilor. În august 2018, a fost făcut și un raport de analiză medico-legală la care a asistat și medicul său.

„Nivelul toxic de mercur în sânge este considerat la valori cuprinse între 35-150 ľg/l”

„Examenul toxicologic din data de 15.01.2018 a evidenţiat o valoare a mercurului în urină de 19 microg/l, care poate indica o expunere la mercur, dar nu reprezintă o valoare toxică a mercurului. Doar pe baza acestui rezultat nu se poate stabili diagnosticul de intoxicaţie (…)

Conform literaturii de specialitate, nivelul toxic de mercur în sânge este considerat la valori cuprinse între 35-150 ľg/l, această valoare variind de la un studiu la altul”, au spus cei de la INML. La rândul lor, procurorii DIICOT au scos din discuție și faptul că cineva din Asociația Forestierilor din România ar fi vrut decesul acesteia.