Potrivit surselor Edupedu.ro, cele două proiecte de legi ale educației au adunat peste 400 de pagini de amendamente și propuneri de modificare din partea celor 13 ministere avizatoare și a instituțiilor de la care Ministerul Educației este obligat să obțină aviz. Cele mai multe amendamente au venit de la Ministerele Justiției și Finanțelor, cu un total de 58 de pagini, respectiv 24. Consiliul Economic și Social a făcut cele mai multe observații și recomandări, contribuind cu 154 de pagini la cele două proiecte de legi.
Consiliul Legislativ a transmis și el 135 de pagini de modificări, mai multe pentru proiectul legii învățământului superior (90) decât pentru proiectul de lege a învățământului preuniversitar (45).
Ce greșeli au fost găsite
În plus, instituția responsabilă de redactarea actelor normative a identificat și greșeli de scriere și gramaticale în cele două texte de lege, recomandând Ministerului Educației revizuirea lor în ansamblu. Au fost identificate virgule plasate între subiect și predicat, dezacorduri între diferite părți de propoziție și alte asemenea greșeli.
Reamintim că Ligia Deca, ministra Educației, a declarat luni, 27 martie, că proiectele de legi vor fi pe ordinea de zi a ședinței de miercuri 29 martie,, a Guvernului, când se va propune adoptarea și trimiterea acestora în Parlament pentru dezbatere.
„Din motive medicale nu am putut fi prezentă la ședința de Guvern de săptămâna trecută. Proiectele vor fi introduse pe agenda ședinței de Guvern din această săptămână și am încredere că ele vor fi adoptate și vor merge în dezbatere parlamentară. În ședința de miercuri, aceasta este intenția, deja am parcurs procedura de avizare ministerială, avem o serie întreagă de avize, preluate, am parcurs toți pașii care ne permit să avem inclusiv feedback-ul de tip expert pe care fiecare minister care are un cuvânt de spus asupra legilor educației, ni l-a transmis”, a spus Ligia Deca, luni seară, potrivit edupedu.
Se schimbă examenul de evaluare națională
Înainte de trimiterea în avizare a proiectelor, Deca a anunțat că în cele 9 zile în care proiectele au stat în așa-zisa consultare pe pagina Ministerului Educației au fost primite peste 470 de propuneri de modificare.
Menționăm faptul că, potrivit declarației făcute de Ligia Deca proiectele de legi vor fi discutate în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, urmând ca acestea să fie propuse pentru adoptare și trimise în Parlament pentru dezbatere. Înainte de a fi supuse avizării, Deca a precizat că proiectele au fost postate timp de nouă zile pe pagina Ministerului Educației, timp în care au fost primite peste 470 de propuneri de modificare.
„Cel mai devreme, dacă luăm în calcul că acei elevi care intră în clasa a V-a în anul școlar ulterior adoptării Legii vor da pe varianta nouă, cel mai devreme în anul 2027 se va aplica noua variantă de evaluare națională plus admitere la liceu. La Bacalaureat vorbim tot despre 2027 sau poate 2028”, a mai spus Ligia Deca.