Actual

Legea salarizării vine cu modificări majore! Milioane de români vor fi afectați

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap invalizi
Sursa foto: romaniatv.net

Legea salarizării va include schimbări importante în noua sa versiune. Modificările îi vizează pe angajații la stat, ale căror salarii vor reflecta rezultatele și performanța acestora.

Legea salarizării este încă în lucru, dar încep să apară informații despre principalele modificări pe care le va introduce. Astfel, conform proiectelor discutate, salariul angajaților la stat va include o componentă fixă și una variabilă.

Un exemplu în acest sens a fost dat recent de Marcel Ciolacu. Premierul a explicat că profesorii trebuie recompensați pe măsura rezultatelor obținute și al nivelului de implicare. În acest caz, componenta variabilă ar putea consta în bonusurile primite în funcție de performanțele obținute de cadrele didactice.

„Nu am glumit când am spus că noua lege a salarizării va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, în mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar și performanța. Profesorii care muncesc, care își fac corect meseria, trebuie și vor fi răsplătiți”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

Legea Salarizării încă se discută

Totodată, potrivit noii versiuni a Legii salarizării, și sporurile ar urma să sufere modificări. În esență, acestea ar urma să dispară aproape cu totul. Totuși, ele vor mai putea fi acordate numai în situații excepționale.

O altă posibilă schimbare introdusă prevede o departajare a angajaților care lucrează pentru aceeași instituție și au aceeași experiență. Astfel, salariile ar putea să difere în funcție de nivelul de pregătire al acestora și de bonusurile acordate.

Noua Lege a salarizării pregătită de specialiștii Ministerului Muncii va fi gata abia anul următor. Actul normativ ar urma să fie aplicat abia începând din 2025.

Conform unui comunicat recent al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în prezent au loc consultări ample pe acest subiect. Instituțiile publice și sindicatele din administrație au prezentat mai multe propuneri pentru eliminarea inechităților din sistem.

„Este important să cunoaștem problemele punctuale cu care vă confruntați și să găsim soluții. Îmi doresc o consultare reală în urma căreia să avem o lege echitabilă, corectă și care să recompenseze munca și performanța, să stimuleze competitivitatea și să diminueze discrepanțele întâlnite până acum”, a declarat recent ministrul Simona Bucura Oprescu.

Noul ministru al Muncii a declarat că dorește să restructureze întregul sistem bugetar în ceea ce privește salarizarea.

Se așteaptă încă Legea pensiilor

Guvernul a apelat la specialiștii Băncii Mondiale pentru propuneri pentru noua Lege a pensiilor.

Astfel, conform informațiilor Antena3 CNN, în noua versiunea a actului normativ, pensia minimă ar urmează să fie eliminată. Totodată, punctul de pensie ar trebui să fie actualizat și să fie de 45% din salariul brut. Conform anunțurilor oficialilor români, peste cinci milioane de pensii ar urma să fie recalculate pentru a elimina, în timp, inechitățile.

Premierul Ciolacu a declarat recent că a fost eliminat pragul de 9,4% din PIB din PNRR pentru cheltuielile cu pensiile. „A fost eliminat în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Urmează să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat. Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4%. Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4% din PIB. PIB creşte. Este normal. Se raportează la un nominal mai mare. Dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a declarat premierul.