Proiectul de lege privind săptămâna de lucru de patru zile a fost respins de Senat. A votat împotrivă inclusiv inițiatorul legii, senatorul PNL, Daniel Fenechiu. Prevederile proiectului sunt deja în Codul Muncii, iar expunerea de motive a fost considerată sumară. Actul normativ a fost trimis la Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.
Legea privind săptămâna de lucru de 4 zile, respinsă de Senat. Codul muncii prevede un asemenea program
Proiectul de lege inițal de senatorul PNL, Daniel Fenechiu, a privit avize negative de la Consiliul Economic și Social, de la Consiliul Legislativ și de la Comisia pentru Muncă. Motivarea senatorului liberal, Daniel Fenechiu, a fost că în acele locuri unde muncă de 40 de ore poate fi efectuată în patru zile înseamnă o economie de costuri logistice pentru a cincea zi a săptămânii.
Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de senatori de la PNL şi USR, la începutul anului, fiind preluată o iniţiativă parlamntară mai veche din 2016.
Actul normativ a fost respins, deoarece prevederile sale se regăsesc deja în Codul Muncii, deci cu alte cuvinte, o nouă lege care să spună același lucru ar fi fost inutilă.
„Actualul cadru legal este acoperitor, săptămâna de lucru de patru zile fiind posibilă și în baza prevederilor actuale ale Codului Muncii. Și în acest moment, Codul Muncii permite repartizarea programului de lucru a câte 10 ore pe zi, timp de patru zile pe săptămână”, subliniază CES, care face trimitere exactă la articolele din legea în vigoare: articolul 113 alineat 1, articolul 115 alineat 1, articolul 116 și articolul 118.
Tot mai multe țări testează programul săptămânii de 4 zile de muncă. Aproximativ 3.000 de angajaţi din 60 de întreprinderi urmează să participe – începând din luna iunie – la un test la scară largă, în Regatul Unit, a unei săptămâni de muncă de patru zile.
Teste asemănătoare au avut loc în Spania, Islanda, Statele Unite şi Canada şi urmează să înceapă – în august – în Australia şi Noua Zeelandă.