La 13 iunie 2023, Camera Deputaților, organul de conducere, a revizuit legislația privind arendarea, în cadrul ședinței plenare. Președintele Klaus Iohannis va avea acum sarcina de a anunța proiectul de lege.
Modificarea legislativă la Legea 287/2009 privind Codul civil a fost înregistrată la Senat în aprilie 2022, dar abia marți, 13 iunie 2023, a primit votul decisiv al deputaților și a fost transmisă președintelui României pentru promulgare.
Ce modificări se aduc
Durata contractelor de închiriere a fost limitată la șapte ani pentru toate contractele noi, dar nu și pentru cele deja în vigoare. Aceasta este una dintre principalele modificări aduse Legii privind leasingul.
„Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă”, se arată în lege.
Legislația prezintă, de asemenea, circumstanțe specifice în care contractul de leasing poate înceta înainte de încheierea perioadei de timp avute în vedere. Acest lucru se poate întâmpla în cazul decesului locatarului. În acest caz, moștenitorii vor fi obligați să mențină contractul de închiriere pe parcursul duratei de închiriere.
Dacă există necesitatea de a menține contractul de închiriere până la sfârșitul duratei sale în cazul în care terenul în cauză este vândut – ceea ce este, desigur, obligația cumpărătorului – atunci contractul poate fi, de asemenea, anulat înainte de termen.
Ce este interzis?
Contractul de închiriere poate fi reziliat anticipat din cauza incapacității locatarului de a plăti chiria în termenul specificat în contract, a falimentului din partea acestuia sau a neplății la timp a chiriei. Contractul de închiriere poate fi, de asemenea, anulat anticipat din cauza neplății la timp a chiriei.
„Subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancţiunea nulităţii, cu excepţia schimbului de utilizare a terenului între arendaşi”, se menționează în textul noii legi, care a trecut de Camera Deputaților.
Propunerea a trecut marți de Camera Deputaților cu 140 de voturi „pentru”, 42 „împotrivă” și 50 de „abțineri”.
Agricost are 57.720 de hectare de proprietate în arendă sau concesiune de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), urmată de Maria Trading cu 11.737 ha, Intercereal cu 10.550 ha, Agro Chirnogi cu 9.414 ha și Dorna Agri cu 8.278 ha.
Propunerea de lege este discutată de ceva vreme, iar Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură, a declarat în luna martie a acestui an că noua lege va oferi și un nou model pentru contractele de arendă.