După lungi discuţii, acuze şi dezbateri, Legea offshore a fost votată, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 248 de voturi pentru şi 34 contra, în calitate de for decizional, astfel că legea merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Legea offshore a fost votată. Marcel Ciolacu: După ce vom scoate prima moleculă de gaz, restul, cu tot respectul, e cancan
La jumătatea lunii aprilie, liderii coaliției de guvernare au depus proiectul de lege offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, iar în urmă cu o săptămână, legea a fost votată şi de senatori. Şedinţa de vot final a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, iar parlamentarii AUR şi USR şi-au susţinut amendamentele în plen, însă nu au trecut de votul deputaţilor.
Cu puţin timp în urmă de votul în Camera Deputaţilor, premierul Nicolae Ciucă a declarat prin adoptarea Legii offshore vor putea fi demarate investiţiile de exploatare a resurselor, iar prima investiţie va fi demarată luna viitoare.
„Vom crea astfel predictibilitatea şi posibilitatea ca investiţiile atât în exploatarea resurselor offshore, cât şi onshore, să se demareze. Primul proiect va demara luna viitoare, este vorba de investiţiile pe care compania Black Sea Oil and Gas le-a făcut în Marea Neagră şi după întâlnirea de ieri avem certitudinea că la sfârşitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem. Avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile să putem să devenim cu adevăraţi independenţi din punct de vedere energetic”, a declarat premierul.
Potrivit premierului, „la nivelul OMV Petrom şi Romgaz există proiectele asigurate ca nu mai târziu de 2026 să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenţei pentru consumul public şi ramuri în industria petrochimică şi de ce nu, să exportăm gaz”.
Şedinţa de vot final a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu care a afirmat, după vot, că „nu vrea să se refere la trecutul îndepărtat sau cel mai apropiat, când a existat o majoritate parlamentară pentru a trece această lege şi nu au făcut acest lucru”.
„Îmi pare rău pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, întotdeauna PSD trebuie să vină să intervină şi să rezolve problema. Cu adevărat, România în acest moment a intrat în linie dreaptă pentru independenţă energetică. Acesta este lucrul cel mai important, statul român, prin taxe directe şi indirecte, va încasa 60% din valoarea gazelor din Marea Neagră, iarăşi un lucru foarte important şi din momentul în care vom scoate prima moleculă din această investiţie, România va deveni un jucător regional important. Restul, cu tot respectul, e cancan”, a spus liderul PSD de la tribună.
Legea offshore reduce dependența de gazul rusesc
Legea offshore asigură independența energetică a României și reduce dependența de gazul rusesc, prin stimularea investițiilor în extracția de gaze naturale. De asemenea, stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul).
Ieri, a fost scandal în Parlament pe legea offshore. George Simion l-a făcut „hoț” pe Virgil Popescu
Ieri a fost mare scandal în comisiile reunite de buget și industrii din Camera Deputaților, la dezbaterea legii offshore. Parlamentarii AUR au agresat invitații la dezbateri, în timp ce restul parlamentarilor au cerut evacuarea membrilor AUR participanți la ședința comisiei. La finalul dezbaterilor, ministrul energiei Virgil Popescu a fost urmărit de George Simion cu care a avut un schimb de replici.
Înainte de începerea şedinţei, deputatul AUR a protestat faţă de faptul că ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a aşezat, în sala de dezbateri, între reprezentanţii mai multor firme, între care OMV Petrom.
„Domnul e reprezentant al OMV Petrom, acesta e ministrul Energiei. (…) Nevastă-sa are o benzinărie la OMV Petrom şi vine astăzi în faţa noastră. E un hoţ (ministrul Energiei – n.r.)! Hoţul – OMV! Bravo!”, a susţinut George Simion. Ulterior, ministrul Energiei şi-a schimbat locul în sala de şedinţe.