Actual Lifestyle

Legea interzice categoric profesorilor să-și mediteze elevii, dar cum vor fi prinși cei care o încalcă?

sorin-cimpeanu

Nici de ieri și nici de azi, tocmai din 2018 există, în România, o lege care prevede că profesorilor le este interzisă pregătire cu elevii cărora le predau și în sălile de clasă. Numai că nimeni nu o respectă. Și, chiar dacă se vor aduce modificări la lege, tot vor fi greu de depistat profesorii care o vor încălca.

Legea interzice categoric profesorilor să-și pregătească elevii din clase

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat marți, 17 mai, un nou proiect de lege, care le va interzice profesorilor să facă meditații cu elevii cărora le predau la clasă.

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul educației, Sorin Câmpeanu, care, pornit hotărât pe drumul reformelor, precizează că vor urma sancțiuni pentru cei care nu respectă legea. Regula ar putea intra în vigoare începând cu anul școlar 2022-2023. Interdicția există în Codul de etică adoptat în anul 2018, dar nimeni nu a aplicat prevederea în vigoare.

„Meditațiile se practică în orice stat european și nu i se poate interzice unui părinte să își dea copilul la pregătire suplimentară. Însă, o condiție de bun simț este ca profesorii să nu facă meditații cu elevii de la clasă. Vrem să avem relevanța notelor și respectarea conditiilor de etică, iar relevanța notelor are de suferit când un profesor face meditații cu elevii de la clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul se gândește și că are nevoie de bani pentru profesori

Ministrul Câmpeanu este hotărât. România are nevoie de reforme, ca de aer, mai ales în sistemul de învățământ românesc.

„Un alt plan: suntem în negocieri cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Vrem să continuăm programul de ore de recuperare, programul naţional de ore remediale pe întreg parcursul anului şcolar 2021-2022. Pentru asta avem nevoie de resurse pentru plata profesorilor. Este absolut obligatoriu să continuăm acest proces de recuperare, ştiut fiind că – am responsabilitatea unui ministru – chiar şi aşa, derulându-se mult mai bine la anul decât s-a derulat anul acesta, nu vor putea fi recuperate toate pierderile prin acest program naţional”, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la DC News.

Elevii întreabă: Cum vor fi prinși profesorii că încalcă legea?

O mare parte din metodologia de învățământ a elevilor datează de pe vremea comunismului, în România – metode greoaie, suprasolicitante și exemplele pot continua.  Un elev de clasa a doua face ecuații cu două necunoscute, iar în clasa a treia ajunge la 30 de probleme pe zi. Unii părinți se întreabă, pe bună dreptate, dacă nu pregătim copiii pentru NASA.

De acord cu decizia ministrului, prin implementarea regulii privind meditațiile. Dar ce soluție oferim în schimb?Părinții vin cu întrebări, dau exemple, așteaptă răspunsuri.

Plata meditatorilor este între 70 și 100 lei/ ședință, la fiecare întâlnire pentru pregătirea lecțiilor de-a doua zi? Un calcul simplu arată cinci zile, cu minimum 70 de lei înseamnă 350 de lei pe săptămână și dacă înmulțim cu patru înseamnă 1400 de lei/lună. Acum întrebare: părinții cu 2000 de lei salariu/lună pot să plătească costul meditațiilor, în condițiile în care mai au și alți copii acasă, plătesc facturile exorbitante, nemaivorbind de mâncare și alte cheltuieli uzuale? Și încă o precizare: calculul este făcut pentru doar o materie, la alegere, între română și matematică.

Asociația Elevilor a venit cu o problemă concretă, care arată că va fi aproape imposibil să se pună în aplicare legea cu interdicția meditațiilor. Întrebarea elevilor, care include și răspuns, este: Cine va putea intra în locuința profesorului sau a unui elev ca să-i găsească acolo făcând lecții? E greu de crezut că părinții îl vor denunța pe profesorul de care tot ei s-au rugat să le mediteze copilul, că de unde să găsească ei alt profesor, din afara școlii, ca să facă lecții cu fiul sau fiica.

Subliniem și noi un alt aspect. Codul penal prevede ca un om să fie anchetat la o plângere prealabilă. Așa că, dacă un părinte nu reclamă profesorul de la clasă că îi meditează copilul ilegal, polițistul și procurorul n-au cum să declanșeze cercetările

Concluzie. Atunci când venim cu o propunere de reformă, oferim ceva în schimb. Ministrul Câmpeanu nu a oferit, încă, alternativa.

Propunere. Exemplu vine din Occident. Pentru efectuarea temelor, elevii sunt ajutați GRATUIT prin așa numitele consultări cu profesorii lor, nu alții (atenție!), în pauze sau după lecții. Apoi, mai există și întâlnirile profesor-elev, tot gratuite, oferite de școli, după lecții, în timpul liber al elevilor. Poate experții în domeniu, sfăturitori ai domnului ministru, vor oferi ei soluții. Părinții, în goana nebună după asigurarea traiului de zi cu zi, nu au timp nici să respire, dar să facă teme.