Social

Legea care îi bucură pe angajați: Se oferă o zi liberă în plus pentru toți lucrătorii din România

Zile libere, sursa foto punctul.ro calendarul zilelor libere
sursa foto punctul.ro

O măsură înregistrată recent la Senat și promovată de un grup de europarlamentari USR ar putea acorda lucrătorilor români o zi liberă în plus. Cerința pentru această zi liberă este ca angajații să urmeze un curs de prim ajutor. De asemenea, angajatorilor li s-ar permite să deducă costul integral al zilelor libere oferite din impozitul pe profit plătit către stat. Atât sectorul public, cât și cel privat ar fi acoperite de legislația propusă.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, spune deputatul USR Alin Apostol, unul dintre inițiatori.

Pentru a obține ziua liberă este nevoie de o dovadă a efectuării cursului

Ziua liberă suplimentară ar fi permisă doar la cererea expresă a angajatului și ar trebui să fie susținută de documente care să ateste înscrierea la un curs de prim ajutor, potrivit legii propuse. Opțiunea angajaților de a se înscrie la aceste cursuri va fi disponibilă la „instituții, asociații, organizații neguvernamentale sau persoane juridice autorizate și/sau competente, potrivit legii, să organizeze și să desfășoare aceste cursuri”. Planul intenționează să stabilească o bază legală echitabilă pentru toți angajații dintr-o gamă largă de ocupații, permițându-le să învețe abilități cruciale de prim ajutor și să ridice astfel ștacheta pentru protecția și siguranța în societate.

Pentru a preveni dezastre precum tristul episod de la Cluj, când o elevă s-a înecat cu o bomboană de jeleu pentru că niciunul dintre colegii ei nu a înțeles cum să o ajute, USR a introdus o măsură care ar urma să includă instruirea în domeniul primului ajutor în școli.

Cursurile de prim ajutor, necesare în școli

Teoretic, potrivit USR, instructajul de prim ajutor ar trebui să fie cuprins în cadrul cursului de Educație pentru Sănătate. Cu toate acestea, doar aproximativ 5% dintre elevii din România urmează efectiv educația pentru sănătate, care este o materie opțională.
În plus, instrucția de prim ajutor primește o atenție redusă în manualele pentru elevii din clasele a V-a și a VI-a; există doar un subcapitol în materia Educație pentru sănătate dedicat acestui subiect. Pentru ca elevii să își dezvolte cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și proteja propria viață, propria sănătate și viața celor din jur, USR subliniază necesitatea unei abordări mai ample și mai convingătoare a predării primului ajutor în școli, potrivit Economica.