Formațiunea condusă de Cătălin Drulă a depus o sesizare la CCR, cu privire la modificările aduse de Parlament în ceea ce privește Legea Cadastrului. Potrivit acestora, „adevăraţii proprietari rămân peste noapte fără terenuri”.
Legea cadastrului, motiv de nou scandal politic. USR a atacat la Curtea Constituțională a României modificările aduse de Coaliție
Legea cadastrului a provocat un nou scandal politic la noi în țară. Potrivit informațiilor USR, textul de lege este mult prea ambiguu, ceea ce poate provoca situații cu adevărat neplăcute pentru proprietarii de teren.
„Prin modificările aduse, e suficient, practic, să plăteşti impozitul pentru anul 2022 pentru imobilul altuia, figurezi în registrul agricol – practicile în acest sens în mediul rural fiind frecvente – şi devii latifundiar. În aceste condiţii, cei care sunt adevăraţii proprietari rămân peste noapte fără terenuri. De ce? Pentru că aşa au votat PSD, PNL şi UDMR. După ani de litigii, după ani în decursul cărora s-a încercat să se facă dreptate românilor faţă de naţionalizările abuzive din perioada comunistă, avem acum de-a face cu o expropriere de drept privat”, a declarat deputata USR Oana Murariu, deputat din Comisia juridică.
”Persoana care figurează în registrul agricol chiar şi o zi, fără să aibă un drept de proprietate asupra terenurilor, devine proprietar”
USR acuză coaliţia PSD-PNL-UDMR de introducerea unei prevederi care „batjocoreşte dreptul de proprietate al românilor”. Aceștia fac referire la forma modificată a art. 41 alin. 10, potrivit căreia „terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curtea şi grădina din jurul acestora, se înscriu în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate şi se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deţinători ai construcţiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativ teritorială în raza căreia este amplasat imobilul şi a documentaţiei cadastrale”:
„Dreptul de proprietate, garantat de Constituţie, ajunge astfel să fie pus în pericol din cauza modalităţii defectuoase de redactare a textului, care nu este explicit, ci lasă loc la interpretări ce se pot dovedi dezastruoase pentru proprietari. USR consideră că nu este admisibil să se ascundă în spatele unor proiecte tehnice încălcări atât de flagrante ale unui drept pentru care românii au pus dintotdeauna un accent deosebit – dreptul de proprietate”, transmite USR.
Potrivit contestatarilor, proiectul a fost adoptat fără respectarea tuturor formalităţilor impuse de lege, neavând precizată clar sursa de finanţare pentru cheltuielile pe care aplicarea sa le implică, iar acest lucru este neconstituţional, potrivit unor decizii anterioare ale CCR referitoare la procesul legislativ.
Legea a trecut de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 219 voturi „pentru”, 53 „contra” şi 11 abţineri.