Actual Social

Lectura meniurilor, abia la primăvară. ANPC amână termenul până la care restaurantele oferă informații detaliate în meniuri

Lectura meniurilor, abia la primăvară. ANPC amână termenul până la care restaurantele oferă informații detaliate în meniuri

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a răzgândit, după nici două luni de când le cerea patronilor de restaurante să treacă în meniu toată lista de ingrediente. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu a decis să amâne ordinul până la mijlocul lunii martie 2023.

Lectura meniurilor, la primăvară. ANPC amână termenul până la care restaurantele oferă informații detaliate în meniuri

Decizia de amânare până în 15 martie 2023 a fost luată în urma consultărilor realizate cu structurile asociative și patronatele din HORECA, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se conformeze.

Conform unui comunicat ANPC, ordinul prevede completarea listelor meniu din restaurante sau locații de alimentație publică, precum și adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

FOTO: Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu a decis să amâne ordinul până la mijlocul lunii martie 2023

În perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu

ANPC anunță că, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialiști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HORECA.

Acestea sunt necesare pentru ca adăugirile de informații din listele meniu să fie realizate într-un mod unitar, profesionist și clar, până la termenul stabilit.

„Ordinul nr. 201/2022 al președintelui ANPC conține elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiștii instituției a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale, tot așa este normal să se regăsească același tip de informații care să descrie un preparat culinar servit într-o locație de alimentație publică.

În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, arată reprezentanții ANPC.

Reprezentanţii  HoReCa au criticat ordinul ANPC de a scrie pe meniu „când s-a născut porcul sau găina”: Ne vor închide pe toţi!

“Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă.

Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi, pentru că nu le putem face”, avertiza preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală.

Ce prevede ordinul ANPC

Ordinul ANPC care l-a înfuriat pe şeful patronilor de pe litoral prevede că:

devine obligatorie indicarea informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică.

trebuie afişate informaţii privind declaraţia nutriţională şi aditivii utilizaţi, astfel încât acestea să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanţă, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

trebuie afişate valoarea energetică şi cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare.

informaţiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.