Lecție de neratat pentru PĂRINȚI. Ce faci atunci când copilul se îneacă cu un corp străin! Medicul pediatru Mihai Craiu a arătat care sunt manevrele de dezobstrucție pe care un părinte ar trebui să le facă în cazul în care copilul s-a înecat cu un corp străin. Nu așteptați până vine salvarea!
„Conform statisticii de la National Safety Council din SUA, FBAO (foreign-body airway obstruction) reprezintă cea de-a 4a cauză de deces neintențional (adică se exclude sinuciderea), producând 5051 decese in 2015. 75% din cei cu FBAO sunt copii cu vârsta sub 3 ani, majoritatea lor fiind sugari.Manevra de dezobstrucție trebuie cunoscută de toți părinții deoarece copilul nu poate supraviețui, cu obstrucție completă de cale aeriană, până vine salvarea.”, a scris medicul Mihai Craiu pe Facebook, postând și un video demonstrativ cu manevrele de prim-ajutor pe care părinții ar trebui să le aplice în astfel de cazuri.
Demonstrația video a medicului Mihai Craiu poate fi văzută AICI.
10 pași pe care trebuie să îi facă părintele
„Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac. Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:
1. Întrebăm cu voce tare „te-ai înecat?”
2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.
3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin manevrele pe care urmează să le facem.
4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.
Lecție de neratat pentru PĂRINȚI. Ce faci atunci când copilul se îneacă cu un corp străin
5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.
6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.
7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.
Manevra este reușită atunci când iese corpul străin
8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.
9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.
10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.”, a explicat medicul Mihai Craiu.