Economic

Lecția de educație financiară! Diferența între o bancă, IFN și un agregator de credite

rate bancare sursa foto playtech
FOTO: playech.ro

Dacă te aflii în situația de contracta un împrumut sau un credit bancare, trebuie să ai în vedere că poți opta pentru mai multe alternative printre care băncile tradiționale, instituțiile financiar nebancare (IFN-uri), sau agregatoarele de credite. În continuare poți afla cum se diferențiază alternativele prezentate mai sus și care variantă se pliază pe nevoile tale.

În primul rând băncile tradiționale și IFN-urile se diferențiază atât prin statut cât și prin reglementările aplicate. Ambele entități sunt obligate să funcționeze în baza regulamentelor legislative  impuse de statul român, în caz contrar nu pot obține autorizația de funcționare.

Diferența între o bancă și un IFN

Activitatea IFN-urilor și a băncilor incluse în Registrul Special sunt supravegheate și reglementare de Banca centrală a României (BNR). Pe site-ul BNR poți consulta registrele instituțiilor de creditare cât și pe cele a instituțiilor financiar nebancare.

IFN-urile pot acorda credite, însă nu pot atrage depozite de economii cum nu pot nici să acorde credite ipotecare sau imobiliare, această activitate este specifică băncilor, iar IFN-urile se axează pe furnizarea creditelor de nevoi personale și soluții de creditare.

Pe de altă parte durata de obținere a unui credit la o bancă este mult mai mare iar procesul de obținere este mai complex spre deosebire de un IFN unde poți solicita un credit în doar câteva ore dacă sunt îndeplinite condițiile impuse de instituția respectivă. Deși, băncile sunt ceva mai restrictive, IFN-urile oferă o flexibilitate mai mare, însă dobânzile sunt pe măsură iar termene de rambursare sunt mult mai scurte în cazul IFN-urilor.

Însă, grație digitalizării și avansului tehnologic în sectorul financiar, procesul de obținere a unui credit bancar s-a simplificat considerabil. La ora actuală numai este necesară completarea unui morman de acte și formulare. Majoritatea băncilor serioase au pus la dispoziția clienților soluții digitale de creditare fără a mai fi nevoie de o deplasare la una din sucursalele băncii, potrivit news.ro.

Ca o primă concluzie IFN-urile ar trebuie evitate pe cât de mult posibil nu reprezintă o alternativă viabilă pe termen lung. În situația în care întârziați o rambursarea dobânzile pot crește și cu 300%.

Ce este un agregator de credite şi care este rolul său?

Agregatoarele de credite sunt platforme care simplifică procesul de obținere a unui credit. Platforma respectivă pune laolaltă toate ofertele de creditare a partenerilor bancar cât și non-bancari (IFN).

Concret, în loc să cauți ofertele fiecărei bănci în parte, platforma le afișează toate ofertele în funcție de nevoile tale. Cu ajutorul unui agregator de credite poți întreprinde următoarele activități:

filtrezi și compari oferta de creditare ipotecară și cea de nevoi personale de la toate instituțiile financiare partenere ale agregatorului respectiv:

verifici dacă te încadrezi pentru un credit fie la bancă fie la IFN;

aplici direct, fără a mai merge la bănci;

beneficiezi de informații pe înțelesul tuturor;

În cele din urmă asigură-te că ai analizat corect toate opțiunile și alege pe cea care se potrivește situației tale financiare.