Criza pandemică și scumpirile din ultima perioadă au modificat comportamentul financiar al românilor, au devenit mult mai cumpătați. Lista de cumpăraturi nu mai este atât de lungă și cuprinde doar produsele strict necesare.
Pe de altă parte, partea plină a paharului, dacă putem spune astfel, constă în faptul că românii sunt ceva mai încrezători în instuțiile financiar bancare, au început să-și depună economiile la bancă. Numărul depozitelor bancare a crescut în ultima perioadă potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României.
Cele mai bune oferte de piața bancară
În privința dobânzilor bancare pentru depozitele în lei, spre deosebire de anul trecut sunt ceva mai mici, dar chiar și în aceste condiții, finanțele depozitate la bancă sunt garantate de stat în limita a 100.000 de euro. Altfel spus, acest instrument de economisire reprezintă o alternativă viabilă pentru cei care aleg să facă economii pe termen mediu și lung.
Pe piața bancară, la ora actuală cea mai bună dobândă pentru depozitele bancare este de 8,05%, dar după eliminarea taxelor și a comisioanelor operate de bancă, câștigul real este de 7,25%. Prin urmare, pentru un depozit de 10.000 de lei cu termen de 12 luni câștigul real este de 724 de lei.
Statul vine și el cu oferte pentru românii care și-au chivernisit economiile și anume investițiile în titlurile de stat. Mai sunt două zile până când puteți investi în titlurile se stat TEZAUR cu maturității de 1 respectiv 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,30% și 7,20% pentru cele de trei ani.
Alternativa pentru depozitele bancare
O alternativă mult mai avanatajoasă dacă luăm în considerare că sumele investite sunt garantate de stat cum la fel de bine sunt garantate și dobânzile aferente, unde mai pui la socoteală că sumele rezultate nu sunt impozitate. Astfel, la 10.000 de lei investiți, veți retrage 630 de lei după un an de zile și 720 de lei în cazul investițiilor pe trei ani.
„Titlurile de stat pot fi o alternativă foarte bună la depozitele bancare, pentru că sunt fără risc şi veniturile nu se impozitează. Tocmai de aceea, din 2018 şi până acum, peste 650.000 de români au ales ca economiile lor să le aducă venituri suplimentare şi au subscris peste 28 miliarde de lei.
Cu dobânzi de la 6,50% la 7,30%, investiţiile în titluri de stat oferă confortul de a şti exact cât va câştiga cel care investeşte şi în cât timp. Deci sunt o ocazie foarte bună pentru cei care vor să conserve puterea de cumpărare a banilor, fiind o sursă garantată de venit pasiv”, a explicat premierul României, Marcel Ciolacu, potrivit Ziarul Financiar.