Ieftină, gustoasă și sănătoasă, Leurda a fost decretată în Germania drept „Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice.
Leurda este considerată în prezent, din punct de vedere terapeutic, mai puternică decât usturoiul, supranumit „antibioticul natural”. Asocierea dintre cele două plante nu este întâmplătoare – denumirea științifică a leurdei este Allium ursinum, adică Usturoiul ursului și este o plantă erbacee, perenă înrudită cu usturoiul (Allium sativum), ceapa (Allium cepa), prazul (Allium porum) și arpagicul (Allium schoenoprasum).
Cunoscută de milenii ca unul dintre cele mai polivalente remedii naturale de primăvară, leurda este recomandată în medicina populară românească pentru curățarea organismului de toxine şi întărirea sistemului imunitar.
Proprietăți curative confirmate de numeroase studii de specialitate care au demonstrat că frunzele de leurdă conțin compusi organosulfurici, care produc efecte terapeutice asemănătoare cu cele ale usturoiului. Pe lângă acestea, leurda conține conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Un leac polivalent
O altă componentă importantă a acestui leac polivalent este adenozina, substanţă care are un rol esenţial în reducerea colesterolului și scăderea tensiunii arteriale. Datorită conținutul său bogat de adenozină, leurda este recomandată a fi inclusă în dieta persoanelor care suferă ateroscleroză coronariană, hematurie şi previne accidentele vasculare, evitând apariţia trombozei şi tromboflebitei.
Studii recente au demonstrat că anumite substanţe active din această plată neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală, oprind astfel procesul de îmbătrânire.
Nu în ultimul rând, planta stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte. În tratamentul insomniei şi al stărilor de nelinişte, sunt indicaţi bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată.
Cum se poate administra
Frunzele de leurdă sunt consumate sub formă de salată și sunt recomandate persoanelor care suferă de bronşite și tuberculoza pulmonară, dar şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe și răceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator. Acţiunea benefică a plantei este datorată şi substanţelor volatile pe care le conţine şi care un efect expectorant ajutând la eliminarea mucusului. La rândul său, tinctura de leurdă este un bun adjuvant în tratamentul bolilor ce afectează aparatul respirator.
Frunzele se culeg în martie – aprilie, înainte plata să înflorească. Pentru a obţine o valoare terapeutică superioară se recomandă recoltarea frunzelor tinere. Bulbii se culeg la sfârşitul verii şi toamna (august – octombrie).
Planta se poate consuma ca atare, crudă în salate sau uscată, drept condiment. De asemenea se mai poate administra sub formă de infuzie (5-10 minute de infuzare a frunzelor uscate, maximum două căni pe zi) sau suc (frunzele proaspăt se storc și se o linguriță de suc la o cană de ceai sau un pahar de apă).