După ce a anunţat vineri că a deschis o investigaţie asupra achiziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană, care costă statele UE miliarde de euro, şefa Parchetul European (EPPO) a venit la Bucureşti.
Luni seara s-a plimbat pe B-dul Magheru, însoţită de doi bărbaţi cu care a conversat în limba engleză, iar în această dimineaţă Laura Codruța Kovesi a descins la Ministerul Finanțelor.
Ce caută Laura Codruța Kovesi la Bucureşti. Cui îi dă emoţii şefa Parchetului European
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, se află la București în aceste zile. Ea a fost surprinsă și fotografiată în centrul Bucureștiului, în apropierea Hotelului Intercontinental. Laura Codruța Kovesi era însoțită de mai multe persoane, cu care se conversa în limba engleză.
Conform fotografiilor publicate de luju.ro, fosta șefă a DNA își consulta telefonul mobil și râdea.
Vizita Procurorului-șef european, Laura Codruța Kovesi, coincide, la București, cu votul dat de Senat pe cele trei legi ale justiției.
Laura Codruța Kovesi întâlnire cu Adrian Cîciu la Ministerul Finanţelor
În această dimineaţă, Laura Codruța Kovesi, a descins la Ministerul Finanțelor, condus de social -democratul Adrian Câciu. Conform România TV, Kovesi va avea discuții cu ministrul Adrian Câciu, la mijloc fiind vorba de un proiect și nu de o anchetă privind ilegalități comise în mandatul lui Câciu.
Laura Codruţa Kovesi se va întâlni şi cu şeful ANAF, Lucian Heiuş, informaţie confirmată chiar de acesta.
”De exemplu, tranzacţiile transfrontaliere de peste 10 milioane de euro pe evaziunea pe TVA – este deja de competenţa lor şi ne întâlnim pentru a găsi mecanisme ca să colaborăm pentru a opri această evaziune pe TVA”, a adăugat preşedintele ANAF.
Ministrul Cătălin Predoiu a dat și un comunicat despre întâlnire
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, căreia i-a transmis că vor fi făcute toate demersurile necesare bunei funcţionări a Parchetului European la nivel naţional.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei transmis , marţi, Kovesi a mulţumit pentru măsurile luate deja în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat.
Cei doi au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegaţi, având în vedere că încă nouă posturi din schema naţională sunt vacante. Cadrul legislativ care reglementează ca Poliţia judiciară să fie pusă la dispoziţia EPPO a fost menținut.
Despre completarea schemei de procurori delegați europeni din România, Kovesi a purtat discuții și cu procurorul general al României, Gabriela Scutea, la sediul Ministerului Public. Procurorul Șef European a subliniat că la nivelul EPPO pot fi organizate vizite de studiu și de formare profesională, inclusiv pentru procurorii români, în special în materia investigațiilor financiare. De asemenea, EPPO poate desemna experți pentru traininguri organizate de Ministerul Public.
Parchetul European confirmă investigarea achiziţiei vaccinurilor anti-COVID de către Comisia Europeană
Parchetul European (EPPO) a anunţat vineri deschiderea unei investigaţii asupra achiziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană, care costă statele UE miliarde de euro, relatează agenţiile DPA şi EFE, scrie Agerpres.
„Această confirmare excepţională vine în urma interesului public foarte ridicat” faţă de această chestiune, se arată într-o declaraţie a EPPO. Dar „nu vor fi făcute publice alte detalii în acest stadiu”, adaugă instituţia europeană citată.
Comisia Europeană a negociat şi încheiat în numele statelor UE contracte pentru sute de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 cu companiile farmaceutice.
Ce aspecte ale acestui proces sunt investigate de EPPO nu a fost comunicat, dar critici anterioare se refereau în special la nerespectarea termenelor de livrare şi la publicarea doar parţială a clauzelor contractuale.