Actual

Laura Codruţa Kövesi: Dacă aş fi ministru de Finanţe, probabil că nu aş putea dormi din cauza evaziunii fiscale

Laura Codruţa Kövesi: Dacă aş fi ministru de Finanţe, probabil că nu aş putea dormi din cauza evaziunii fiscale

Autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene nu manifestă o dorinţă suficient de mare să recupereze între 30 şi 60 de miliarde de euro la nivelul Uniunii din cauza evaziunii fiscale în fiecare an, a declarat procurorul-şef la Parchetul European, Laura Codruţa Kövesi, pentru Euronews. Kövesi a afirmat că, dacă ar fi ministru de Finanţe, probabil că ”nu ar putea dormi” din această cauză.

Laura Codruţa Kövesi: Dacă aş fi ministru de Finanţe, probabil că nu aş putea dormi din cauza evaziunii fiscale

Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al Parchetului European (EPPO), a declarat pentru Euronews că autorităţile fiscale din UE nu reuşesc să colecteze  taxa pe valoare adăugată (TVA) în valoare aproximativ 130 de miliarde de euro în fiecare an, dintre care între 30 şi 60 de miliarde de euro sunt pierdute din cauza evaziunii fiscale sau ”pur şi simplu furate” din trezoreria ţării.

”Dacă aş fi ministru de Finanţe, probabil că nu aş putea dormi din cauza asta. Mai ales în contextul economic actual, când inflaţia este la un nivel foarte mare”, a spus Kövesi.

Kövesi a făcut aceste declaraţii în contextul în care Parchetul European sărbătoreşte prima aniversare, după ce şi-a lansat oficial operaţiunile în iunie 2021.

Începând cu 1 iunie 2021, procurorii europeni, sub conducerea Laurei Kövesi, au decis să se asigure că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei.

Didier Reynders, comisarul pentru justiție, a declarat anul trecut că lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene.

„Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile UE de infractori, în interesul comun al cetățenilor noștri. EPPO va monitoriza punerea în aplicare a NextGenerationEU, veghind cu strictețe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei”, a declarat recent Didier Reynders, comisarul pentru justiție în 2021.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.