Fiecare țară de pe planetă are de tras cu câte ceva. Într-una este ”variola maimuței”, în alta a apărut ”gripa tomatelor” sau ”gripa aviară”, iar din multe alte țări nu a plecat deocamdată Covid-ul. Și iată că mai este o problemă…
Lăcustele au atacat culturile agricole din Sardinia. Ele au ajuns cu o lună mai devreme decât anii trecuți
Un nou val de lăcuste distruge culturile de pe insula italiană Sardinia, unde au sosit cu o lună mai devreme decât în anii precedenţi, titrează The Guardian. Zona cea mai grav afectată este provincia Nuoro. Aici, lăcustele au decimat culturile de pe o suprafaţă de 25.000 de hectare de teren agricol.
Specialiștii din Italia spun că aceasta este cea mai gravă invazie din ultimele decenii. Alte invazii ale lăcustelor au avut loc în 2020 şi în 2021.
Leonardo Salis, preşedintele unităţii Nuoro din Coldiretti, asociaţia fermierilor italieni, a declarat că lăcustele au distrus culturile de pe un câmp întreg, lunile de muncă şi investiţii ale fermierilor fiind în van. De asemenea, lăcustele distrug şi grădini de legume. Salis a mai precizat că, după trei ani de plângeri din partea cetățenilor, dar şi de propuneri înaintate, permanent, către autorităţi, pentru a combate insectele, problema nu a dispărut.
”Suntem şocaţi că încă vorbim despre invazia lăcustelor”, a spus specialistul în agricultură din Italia.
Oficialii, la rândul lor, depun eforturi pentru rezolvarea situației nedorite. În acest sens, Gabriella Murgia, consilierul pentru agricultură al insulei, citată de aceeași publicație, a declarat, că, actualmente, există un grup de lucru care caută soluţii de combatere a lăcustelor care lucrează fără încetare.
”Este necesară colaborarea maximă a fermierilor şi a tuturor celorlalte părţi interesate”, a menționat oficialul italian.
Culmea ironiei este că noua invazie a venit exact după ce autoritățile locale au aprobat suma de 2 milioane de euro, ca despăgubiri pentru fermierii afectați de invazia lăcustelor din anul 2021.
”Invazia lăcustelor a devastat zona rurală din Nuoro, cauzând falimentele mai multor companii. Despăgubirile sunt esenţiale pentru a permite fermierilor să facă faţă unei scăderi accentuate a veniturilor lor, garantând sprijin concret în faţa unei situaţii de urgenţă care a exacerbat dificultăţie din ultimii ani”, a confirmat Christian Solinas, preşedintele Sardiniei, pentru cotidianul italian L’Unione Sarda.
Milioane de lăcuste au invadat centrul Sardiniei și anii anteriori, când aproximativ 2.000 de hectare de teren au fost devastate de aceste insecte, după cum relata AFP.
Conform oficialilor ONU, în 2020 au fost grav afectate – Etiopia, Somalia, Kenya, Tanzania și Uganda. Reprezentanții Națiunilor Unite spuneau la acea vreme că aceste țări au fost invadate de sute de miliarde de lăcuste, care s-ar putea înmulți amenințător, în următori ani.
Foto: dcbusiness.ro