Actual Lifestyle

Lacul care a rămas fără apele sale saline și salmastre. Locuitorii zonei privesc uluiți deșertul rămas pe 8 km pătrați

Lacul care a rămas fără apele sale saline și salmastre. Locuitorii zonei privesc uluiți deșertul rămas pe 8 km pătrați
digi24.ro

Lacul natural Amara din județul Buzău, cu o suprafață de aproximativ 8 kilometri pătrați, a secat.

Cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării, lacul Amara a fost un paradis al păsărilor salbatice până în momentul în care întreaga întinderea de apă a dispărut.

De câteva zile, în locul fostului lac a apărut un peisaj ce pare desprins din deșert, iar numeroasele păsări sălbatice care populau până de curând zona au zburat spre alte ținuturi.

Macovei Ureche, în vârstă de 60 de ani, este profesor de geografie și trăiește de când se știe într-un sat de lângă lacul Amara.

Potrivit digi24.ro, despre fenomenul de la lacul Amara, profesorul Macovei Ureche a spus: “Lacul a avut o importanță foarte mare și în viața mea. Și în viața celor care locuim aici. Am fost legați sufletește. Pentru noi e o mare dezamagire, ne lipsește ceva, ceva din viața noastră s-a rupt”.

 Care sunt cauzele care au condus la secarea lacului natural Amara

Potrivit profesorului de geografie, fenomenul se datorează încălzirii globale, dar și altor cauze specifice, cum ar fi mutarea cu câțiva kilometri a cursului râului Buzău.

“Râul Buzău curgea aici, lângă lac, la 500 m. Erau în strânsă legătură printr-un canal și un stăvilar și fluctuațiile de nivel ale lacului erau mai mici”, a explicat Macovei Ureche.

De asemenea, la secarea lacului ar fi contribuit și lucrările hidrotehnice din zonă.

 “S-a canalizat principalul afluent în partea de vest a lacului, viroaga, afluentul Buzoel care aducea apa din ploi și topirea zăpezilor de pe luncă și câmpurile din jur, pe o suprafata de zeci de kilometri pătrați. Dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic, atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea”, a mai explicat profesorul Macovei.

Care ar fi viitorul lacului Amara

Profesorul Macovei Ureche crede că Lacul Amara și-ar putea reveni: “Buzăul trebuie adus pe cursul vechi, inițial, undeva aici, la 500 m de lac. Și problema se rezolvă. Temporar, pentru că, dacă va continua încălzirea globală și oamenii nu fac nimic (împăduriri, oprirea gazelor cu efect de seră), atunci e posibil să dispară lac după lac, râu după râu, și viata odată cu acestea”.

O crescătorie de pești renumită s-a aflat pe lacul Amara, care după anul 1990 a fost concesionată

Macovei Ureche: “Aici ne aflăm la fosta stație de pompare a apei din baltă către parcelele pentru puiet…din care a mai rămas decât o ruină”, a povestit Macovei Ureche.

Referitor la balta din zonă, localnicii au făcut următoarea descriere: “Balta era foarte frumoasă, o apă bună, aveam pește, prindeam pește, mai mâncam un pește… Acum s-a uscat. Seceta!
Scotea lumea crăpălăi de pește. Pește ca aici nu exista.
Era pește aici de mâncau și câinii, nu numai noi… Acuma de unde?”.

Câteva informații despre lacul natural Amara

Balta Amară sau Lacul Amara din judeBuzău  este un lac natural din Câmpia Râmnicului, situat lângă localitatea cu același nume.

Acest lac era important prin faptul că:

  • găzduia efective importante ale unor specii de păsări protejate
  • servea drept loc de iernat pentru păsări de baltă și loc de repaos în perioada de migrație

Lacul Amara face parte din grupa limanelor fluviatile ale Râului Buzău categoria mezoeutrofe, cu folosință piscicolă, având un bazin hidrografic de cca 115kmp, potrivit wikipedia.org.

Apele sale stătătoare saline și salmastre, cu speciile hidrofile și palustre, au avut o mare valoare conservativă.