Lactate si branzeturi. Mihaela Bilic, medic nutritionist, a precizatat ca de cele mai multe ori nu stim sa facem diferenta intre cele doua alimente.
„Produsele lactate și brânzeturile sunt 2 categorii de alimente total diferite.
Când vorbim despre lactate, avem tendința să punem laolaltă toate produsele ce se obțin din lapte, din punct de vedere al concentrației de nutrienți, există 3 categorii diferite:
-Produsele lactate includ laptele dulce sau bătut/sana/chefir, iaurturile, brânza proaspătă, cottage-cheese (perle de brânză) și urdă; ele conțin sub 10% grăsime și peste 80% apă, pot fi consumate în cantitate mare (100-250g), zilnic sau de mai multe ori pe zi
-Brânzeturile (telemea, caș, mozzarella, brânză cu mucegai), cașcavalurile de orice tip și brânza topită sunt un concentrat din lapte; conțin 35-55% grăsime și se consumă în cantitate mică (25-50g), din când în când, pentru plăcerea gustului
-Untul și smântâna fac parte din categoria grăsimi și chiar dacă laptele este materia primă din care se obțin, ele se consumă precum uleiul, adică 1-2 linguri de smântână sau un cub de unt/zi
Lacatate si branzeturi: În concluzie brânza îngrașă, laptele și iaurtul nu
Deci nu mâncați telemea cu sutele de grame, chiar dacă e fără pâine. Si ca să mă fac mai bine înțeleasă, iată ce schemă am primit la bufetul fabulos/delicios de astă iarnă de la Paris- așa trebuie să arate o farfurie cu brânzeturi😱 Bineînțeles că eu nu am ținut cont de ea”, a explicat, pe Instagram, medicul nutritionist Mihaela Bilic.