Lifestyle

Labirintul subteran al morții a fost cândva și locul desfășurării unor concerte

Labirintul subteran al morții a fost cândva și locul desfășurării unor concerte
aventurescu.ro

“Opreşte-te! Aici se află Imperiul de moarte”.

Catacombele din Paris (o rețea de tuneluri cu o lungime necunoscută, despre care se crede că are mai mult de 300 de km de astfel de tuneluri), au fost săpate în mare parte în timpul Imperiului Roman pentru a se extrage piatra folosită la constructia orașului. Pe parcursul timpului, orasul s-a extins atât de mult încât a acoperit zona de unde se extrăgea piatra.

Deși catacombele sunt extrem de vaste, doar o mică parte este deschisă publicului. Această porțiune numită Osuarul Denfert-Rochereau, sau simplu Les Catacombes, a devenit unul dintre cele mai populare obiective turistice din Paris.

Les Catacombes, rețea de tuneluri si cripte aflate sub străzile orașului

Les Catacombes sunt o rețea de tuneluri și cripte aflate sub străzile orașului, unde parizienii au plasat oasele morților timp de vreo 30 de ani. Înainte de crearea lor, la mijlocul anilor 1700, rezidenții și-au îngropat morții în cimitirele din proximitatea bisericilor, așa cum cere obiceiul multor culturi sau societăți. Dar, pentru că orașul s-a mărit, curând cimitirele au rămas fără spațiu. De altfel, tehnicile necorespunzătoare de înmormântare au dus la lăsarea corpurilor neînsuflețite sub apă sau în vecinătatea cimitirelor, ceea ce a condus la contaminarea acestor zone, mediu propice pentru răspândirea anumitor boli pentru rezidenții din apropiere. Și pentru a rezolva această problema, primăria a luat decizia de a exhuma oasele celor înmormântați în cimitire și de a le stoca în interiorul catacombelor, folosind spațiul subteran ale unor cariere de sub orașul Paris.

Acest proces de exhumare și mutare a oaselor a fost desfășurat cu discreție, între anii 1786 – 1788.

În primă instanță, carierele au fost binecuvântate de către preoți, iar transportul a fost făcut într-un alai de căruțe, în prezenșa preoților, doar pe timp de noapte. Până în anul 1814, carierele au continuat să fie folosite ca punct de colectare a oaselor. În prezent, carierele conțin corpurile a peste 6-7 milioane de parizieni.

Surprinzator la aceste catacombe nu este faptul că ele reprezintă o atracție turistică în zilele noastre, ci că au fost obiectul unor activitati până la momentul în care ultimele oase au fost îngropate aici, adică până în anul 1814.

Criptele au fost folosite ca săli de concerte

De exemplu, la sfârșitul anilor 1800, criptele mai spațioase au fost folosite chiar și ca săli de concerte. Chiar dacă oamenii au început să le viziteze oficial în jurul anului 1867, semnificația istorică a acestora încă nu fusese desăvârșită.

De asemenea, criptele au fost folosite de către membri Rezistentei Franceze din al II-lea război mondial, pentru a se ascunde de armata germană. La rândul lor, nemții, au folosit o portiune din reteaua de tuneluri ca și bunker, în timpul aceluiași război mondial, citează globi.ro

“Opreşte-te! Aici se află Imperiul de moarte”

Intrarea în Catacombele Parisului se face prin pavilionul de vest a fostei Barrière d’ Enfer, poarta oraşului Paris. Potrivit descoperalocuri.ro, scara spiralată de 19 metri străbate întunericul şi liniştea locului şi după ce trece într-un culuar lung de 1,5 kilometri ajunge la intrarea în osuar marcată de inscripţia “Opreşte-te! Aici se află Imperiul de moarte”. De aici încep sălile şi zidurile de oase aşezate cu grijă, o lume subterană misterioasă şi imprevizibilă.

FOTO descoperalocuri.ro