Actual International

La limita subzistenței. Băncile alimentare sunt din ce în ce mai ocupate cu mulți oameni care au rămas fără locuri de muncă

La limita subzistenței. Băncile alimentare sunt din ce în ce mai ocupate cu mulți oameni care au rămas fără locuri de muncă
Pixabay

În contextul crizei costului vieții din Marea Britanie, unii muncitori fac eforturi uriașe pentru a-și hrăni copiii. În acet context cotidian dur, băncile alimentare sunt o soluție.

La limita subzistenței. Băncile alimentare sunt din ce în ce mai ocupate cu mulți oameni care au rămas fără locuri de muncă

În timp ce inflația lovește în buzunarele familiilor britanice care aveau deja puțin de economisit, băncile alimentare spun că sunt din ce în ce mai ocupate și că văd mai multe persoane cu locuri de muncă.

Pe măsură ce costul cumpărăturilor și al încălzirii locuințelor a atins recorduri în ultimele luni în Marea Britanie, semnele de suferință sunt peste tot. BBC a publicat zeci de rețete online care costă mai puțin de o liră, sau aproximativ 1,23 dolari, pe porție.

Unele școli și-au redus căldura din calorifere sau le-au închis cu totul. Și multe comunități au deschis ”spații calde” – încăperi publice încălzite pentru persoanele cu locuințe reci.

Dar în Marea Britanie, una dintre cele mai bogate țări din lume, printre cele mai șocante semne ale crizei costului vieții se numără faptul că, în prezent, un număr tot mai mare de muncitori se luptă pentru a-și hrăni copiii.

Unii se îndreaptă pentru prima dată către băncile alimentare.

”Este atroce că sunt oameni care muncesc cei care vin la noi”, a declarat Vicky Longbone, un pastor bisericesc care conduce o bancă de alimente în Derby, în centrul Angliei, citat de New York Times, ediția de joi, 26 ianuarie 2023.

Pentru cele mai afectate familii de muncitori, criza a început de mai mult timp.

Foto: New York Times

Creșterea ocupării forței de muncă a făcut ca în Marea Britanie să existe mai puține gospodării fără loc de muncă, dar mulți dintre cei care au găsit un loc de muncă nu au ajuns totuși la un nivel de trai decent, ceea ce i-a făcut vulnerabili atunci când inflația a atins acum câteva luni un maxim al ultimilor 41 de ani, iar salariile nu au reușit să țină pasul.

Măsurile de austeritate luate în timpul unui deceniu de guverne conduse de conservatori au afectat beneficiile plătite multor familii cu venituri mici, mai scrie media citată.

Din 2016, Marea Britanie a avut unul dintre cele mai mari salarii minime din lume pentru majoritatea lucrătorilor, de care au beneficiat unele dintre persoanele cu cele mai mici venituri. Dar mulți dintre aceștia încă nu găsesc suficiente ore de muncă, iar veniturile celor cu salarii mici au crescut mai lent în Marea Britanie, comparativ cu alte țări occidentale, inclusiv Germania și Franța.