Economic

La început de aprilie se anunță noi ajutoare de la stat! Ministrul Budăi: „Le vom implementa perioada următoare”

Marius-Budai sursa capital
sursa foto capital

Categoriile vulnerabile ale societății în perioada următoare vor fi eligibile pentru noi ajutoare de la stat. 

Sunt pregătite pentru implementare două investiții strategice în această perioadă. Una este în domeniul ocupării forței de muncă din România. Un proiect care se intitulează ”Servicii moderne accesibile și pregătite pentru viitor”, în valoare de 316 milioane de euro.

„Ne dorim ca prin acest proiect să creștem capacitatea administrativă a agenției naționale astfel încât să transformăm Agenția Națională într-un actor activ pe piața muncii și să schimbăm viziunea nu numai să fim plătitori de acele subvenții care se acordă pe ucenicie sau pentru tineri, care sunt foarte bune și foarte importante, însă să devenim și activi pe piața forței de muncă, să devenim mobilizatori și să fim astfel acel liant între mediul privat și forța de muncă”, a explicat Marius-Constantin Budăi.

Incluziunea socială

Marius-Constantin Budăi mai vorbește și despre incluziunea socială, acolo unde de asemenea mai pregătește banii pentru popor.

„A doua investiție este în domeniul incluziunii sociale. Vreau să vă spun că vom avea servicii integrate în comunitățile rurale și anume vom continua un proiect pe care deja Ministerul Muncii l-a implementat, dar acum va fi la scară mai mare, vom facilita accesul persoanelor vulnerabile la serviciile de calitate. Proiectul este în valoare de 816 milioane de euro și practic vom dezvolta astfel de servicii comunitare integrate. Și aici dau exemplu accesul la servicii medicale de bază sau să schimbăm asistența socială. Spuneam la un moment dat, când am lansat venitul minim de incluziune, să mergem către o asistență socială bazată pe management de caz. Ce ar însemna asta, ar însemna faptul că, de exemplu, la o familie care își solicită un sprijin pentru a intra într-un venit minim de incluziune, să avem un serviciu de consiliere școlară care să aibă drept scop combaterea și prevenirea abandonului școlar.” adaugă Marius-Constantin Budăi, potrivit RomâniaTv.

Pachetul privind investițiile sociale, adoptat în 2013, prezintă reformele necesare în statele membre pentru a asigura politici sociale mai adecvate și mai durabile prin investiții în competențele și capacitățile oamenilor. Acesta transmite, de asemenea, câteva mesaje-cheie care ar trebui luate în considerare atunci când se modernizează politicile sociale și se adaptează acestora la noile provocări, inclusiv prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI).

Utilizarea integrată a fondurilor ESI este deosebit de importantă pentru abordarea dimensiunii teritoriale a sărăciei. Fondurile ESI nu pot fi utilizate pentru acțiuni care contribuie la orice formă de segregare și discriminare. Integrarea comunităților marginalizate necesită abordări coerente și multidimensionale sprijinite din diferitele fonduri ESI, care să completeze resursele naționale și să fie puse în aplicare în mod coerent cu reformele sistemelor de protecție socială.